Erişilebilirlik

NATO Afganistan'dan Çıkış Planını Görüşüyor


Başkan Obama NATO zirvesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ile..
Başkan Obama NATO zirvesinde İngiltere Başbakanı David Cameron ile..

Başkan Barack Obama, Afganistan’ın NATO kuvvetlerinin çekileceği 2014 yılına kadar ülke güvenliğini tümüyle üstleneceğinden emin olduğunu açıkladı.

Chicago’daki NATO zirvesinde konuşan Obama geçiş sürecinin “iyi yürüdüğünü “ belirtti ancak uluslararası topluluğun Afganistan’ı kendi güvenliğini üstlenirken asla yalnız bırakmayacağı sözü verdi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rassmussen de , yeni Fransız hükümetinin kuvvetlerini erken çekme vaadine rağmen ittifakın 2014 yılına kadar Afganistan’da savaşı sürdürmeye kararlı olduğunu söyledi.

Afganistan’dan “acele çıkışın” sözkonusu olmadığını vurgulayan Rasmussen, NATO’nun 2014 sonunda güvenlik kontrolünü Afgan hükümetine başarıyla devredene kadar operasyonlarına devam edeceği sözü verdi.

Rassmussen, 204 yılından sonra da NATO öncülüğünde bir kuvvetin Afgan ordusuna eğitim, danışmanlık ve destek hizmeti vermek için ülkede kalacağını bildirdi.

Başkan Barack Obama’nın 50’yi aşkın ülkenin temsilcilerine evsahipliği yaptığı zirvede NATO’nun Afganistan’daki geleceği gündemin başında geliyor.

NATO zirvesine katılan yeni Fransa Cumhurbaşkanı Francois Hollande, Cuma günü Obama’ya seçim kampanyasında verdiği Afganistan’daki 3,500 Fransız askerini yıl sonuna kadar çekeceği sözünü tutacağını söylemişti. Ancak Hollande ülkesini NATO’nun Afganistan operasyonunu farklı biçimde desteklemeye devam edeceği sözü vermişti.

XS
SM
MD
LG