Erişilebilirlik

NATO’dan Yeni Afganistan Sinyali


2014'ten sonra Afganistan'daki güvenliği tamamen afgan güçlerine teslim etme niyetinde olan NATO sayısal planlarını gözden geçiriyor.
2014'ten sonra Afganistan'daki güvenliği tamamen afgan güçlerine teslim etme niyetinde olan NATO sayısal planlarını gözden geçiriyor.

NATO’nun Afganistan’la ilgili bazı planlarında değişikliğe gitme olasılığı giderek güçleniyor. NATO savunma bakanları finanse edilecek Afgan güvenlik birimlerinin sayısını yüksek tutma eğiliminde

NATO’nun yürüttüğü en önemli operasyona ev sahipliği yapan Afganistan’dan çekilme zamanı yaklaşırken dengeler henüz yerine oturmadı. Ülkedeki durumun karışıklığı, hükümetin ekonomik kapasitesinin sınırlı olması ve NATO sonrası güvenliği sağlamanın öngörülenden daha zor olacağına yönelik sinyallerin artması İttifak’ın planlarını gözden geçirmesine neden oluyor. Henüz nihai karar alınmamış olsa da Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanları, 2014 sonrası Afganistan’da finanse edilecek güvenlik birimi sayısını yüksek tutma opsiyonunu değerlendiriyorlar.

NATO’nun üzerinde ciddi şekilde durduğu opsiyonlar arasında 2018’e kadar Afgan güvenlik güçlerinin sayısını 352 bin düzeyinde tutmak yer alıyor. NATO üyelerinin bu opsiyona yeşil ışık yakmaları halinde yıllık bazda ekstra 2 milyar dolarlık bir maliyetin söz konusu olabileceği hesaplanıyor.

NATO’nun geçen yıl üzerinde anlaştığı sayı 230 bindi. Bunun maliyeti de yıllık 4.1 milyar dolar olarak hesaplanmıştı. 352 bin rakamı ise yaklaşık 6.5 milyar dolarlık yıllık ödeme anlamına geliyor. NATO üyesi ülkelerin büyük bölümü ekonomik zorluklar nedeniyle kemer sıkma yoluna giderken ek maliyetin gündeme gelmesi sıkıntı yaratsa da NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’da 352 bin Afgan güvenlik birimini finanse etmenin maliyetinin dışarıdan asker göndermenin maliyetinden daha düşük olduğuna dikkat çekti.

Afganistan’daki güvenlik durumunun geleceğinin net olmaması,
Afgan güvenlik güçlerinin kalitesinin istenilen düzeyde olmaması ve Afgan yönetimiyle yürütülen müzakerelerin karmaşıklığı NATO açısından sıkıntı yaratmayı sürdürüyor.

Bakanların bir başka önemli gündem maddesini de üye ülkelerin savunma harcamalarına ayırdıkları oran oluşturuyor. İttifak ülkelerinin ekonomik kriz ortamı nedeniyle kesintiye gittikleri ilk kalemi genelde savunma harcamalarının oluşturması NATO açısından ciddi bir risk yaratıyor. Bu konuda sık sık uyarılarda bulunan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, bir kez daha savunma harcamalarının yeterli düzeyde tutulmasının önemine dikkat çekerek bunun yapılmaması halinde İttifak’ın yeni ve oluşmakta olan tehditlere karşı koymakta zorlanacağı mesajını net şekilde verdi.

NATO’nun gündemini meşgul eden bir başka konuyu da Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın (SACEUR) kim olacağı oluşturuyor. General John Allen’in bu görevden affını istemesinin ardından kulislerde General Philip Breedlove’ın adı geçiyor. Breedlove halen Avrupa ve Afrika’daki Amerikan Hava Kuvvetleri birimlerinin komutasını yürütüyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG