Erişilebilirlik

NATO’dan Rusya’ya Ukrayna Göndermesi


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanları toplantısı sırasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve sınırların ihlal edilmezliği ilkesini öne çıkaran açıklamalar yaparken bakanların açıklamasının Ukrayna halkına destek amaçlı olduğunu söyledi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanları toplantısı sırasında Ukrayna'nın toprak bütünlüğü ve sınırların ihlal edilmezliği ilkesini öne çıkaran açıklamalar yaparken bakanların açıklamasının Ukrayna halkına destek amaçlı olduğunu söyledi.

Brüksel'de iki günlük bir toplantı için bir araya gelen NATO savunma bakanları, Ukrayna’nın toprak bütünlüğüne destek verirken sınırların ihlal edilmezliği ilkesine güçlü şekilde atıf yaptılar.

Ukrayna’da yaşanan son gelişmeler, Brüksel’de bir araya gelen NATO savunma bakanlarının ister istemez en önemli gündem maddelerinden biri haline geldi. Normalde Ukrayna konusunu akşam yemeğinde ele almaları gereken bakanlar, toplantının gündüz oturumları sırasında bir açıklama üzerinde uzlaştılar.

Dikkat çekici vurgular içeren açıklamda, demokrasi ve hukukun üstünlüğüne sağlam şekilde bağlı, bağımsız, egemen ve istikrarlı Ukrayna’nın, Avrupa-Atlantik güvenliğinin anahtarı olduğu belirtilerek, “NATO müttefikleri, Ukrayna'nın egemenliği, bağımsızlığı, toprak bütünlüğü, demokratik gelişimi ve Orta ve Doğu Avrupa ile kıta üzerinde istikrar ve güvenliğin anahtar faktörü olan sınırların ihlal edilmezliği ilkesini desteklemeye devam edecektir" denildi.

Açıklamanın yayımlanmasından saatler sonra basının karşısına çıkan NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de “Bugün Avrupa’daki en önemli güvenlik konusu Ukrayna” derken aynı vurguları yineledi.

Rasmussen, “Ukrayna’nın toprak bütünlüğünü ve demokratik gelişimini desteklemeyi ve sınırların ihlal edilmezliği ilkesini korumayı sürdüreceğiz” ifadelerini kullandı.

Sınırların ihlal edilmezliği ve toprak bütgünlüğü ilkelerine yazılı ve sözlü güçlü atıflar mesajın asıl adresinin Ukrayna’daki son gelişmelerden en fazla rahatsız olan ülkelerin başında yer alan ve kapsamlı bir askeri tatbikat başlatan Rusya olduğu algısının oluşmasına neden oldu.

Rasmussen ise açıklamanın Rusya’ya yönelik bir uyarı olup olmadığı sorusunu, “Açıklamanın her şeyden önce Ukrayna halkına yönelik bir dayanışma ve destek mesajı olduğu” cevabıyla geçiştirdi. Rasmussen, Rusya’nın tatbikat konusunda NATO’yu önceden bilgilendirdiğini söyledi.

Ukrayna’daki son gelişmeler, toplantının ikinci gününde toplanacak olan NATO-Ukrayna Komisyonu’nda da masaya yatırılacak.

NATO kanadında bu gelişmeler yaşanırken Avrupa Birliği Komisyonu’nda Ukrayna’nın ekonomik ve siyasi istikrarına katkıda bulunmak amacıyla kısa ve orta vadeli ekonomik adımların ele alındığı üst düzeyli bir toplantı yapıldı.

Avrupa Birliği Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Catherine Ashton’ın çağrısı üzerine yapılan toplantıya Avrupa Birliği Komisyonu’nun ekonomik ve parasal işlerden sorumlu üyesi Olli Rehn, ticaretten sorumlu üyesi Karel De Gucht, bütçeden sorumlu üyesi Janusz Lewandowski, insani yardımdan sorumlu üyesi Kristalina Georgieva ve kalkınmadan sorumlu üyesi Andris Piebalgs katıldı.

Avrupa Birliği Komisyonu’nun genişleme ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Stefan Füle, içişlerinden sorumlu üyesi Cecilia Malmström ve enerjiden sorumlu üyesi Günther Öttinger de toplantıda üst düzey yetkililerle temsil edildi.

Avrupa Birliği’nin Ukrayna’ya yönelik kaynak arayışının uluslararası alanda Rehn tarafından koordine edilmesi kararlaştırılırken Ashton’ın pazartesi günü tekrar Kiev’e gitmesi öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG