Erişilebilirlik

NATO'dan Rusya'ya Türkiye Uyarısı


Türkiye,hava sahasının Rus Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları tarafından ihlal edilmesine ilişkin detayları NATO müttefikleriyle paylaştı.
Türkiye,hava sahasının Rus Hava Kuvvetleri'ne bağlı savaş uçakları tarafından ihlal edilmesine ilişkin detayları NATO müttefikleriyle paylaştı.

Suriye'deki askeri politikasında radikal değişikliğe giden Rusya'ya ait savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesi NATO'yu da harekete geçirdi. Kuzey Atlantik Konseyi'ni toplayan NATO, Rusya'dan "sorumsuzca" diye nitelediği bu tür ihlallere derhal son vermesini istedi

Türk Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu’yla Brüksel’de bir araya gelen NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasının Rus savaş uçağı tarafından ihlal edilmesinin “kabul edilemez” olduğunu belirterek NATO’nun karar organı Kuzey Atlantik Konseyi’ni (NAC) toplantıya çağırdı.

Görüşme sonrasında NATO’nun Türkiye’nin güvenliğini sağlama konusundaki kararlı tutumunun sürdüğüne vurgu yapan Stoltenberg, “Rusya’nın eylemleri bölgenin güvenliğine ve istikrarına katkı sağlamıyor” dedi.

Rusya’ya NATO’nun hava sahasına tam saygı göstermesi ve İttifak ile gerilimi tırmandırıcı eylemlerden kaçınması çağrısı yapan Stoltenberg, “Rusya’ya IŞİD’le mücadeledeki çabalarını uluslararası koalisyonunkilerle uyumlu hale getirmesi için gerekli adımları atmasını ısrarla tavsiye ediyorum” ifadelerini kullandı.

Türkiye ihlal konusunda müttefiklerini detaylı şekilde bilgilendirirken NAC toplantısı sonrasında yazılı açıklama yapan NATO, Rusya’nın Suriye’ye askeri yığınak yapması ve bu ülkenin hava kuvvetlerinin üç kentte sivil kayıplara neden olan ve IŞİD’e yönelik olmayan hava saldırılarından derin endişe duyulduğunu belirtti. Açıklamada, “Müttefikler Rusya Federasyonu’na Suriye muhalefetine ve sivillere yönelik saldırılarına derhal son vermesi, çabalarını IŞİD’le mücadeleye odaklaması ve siyasi geçiş süreciyle çatışmaya çözüm bulunmasını teşvik etmesi çağrısında bulunur” denildi.

Rus Hava Kuvvetleri’ne bağlı SU-30 ve SU-24 uçaklarının 3 ve 4 Ekim’de Türk hava sahasını ihlal etmesiyle Rusya’nın askeri eylemlerinin daha tehlikeli bir seviyeye ulaştığı tespitinde bulunan NATO, “Söz konusu uçak Türk makamlarının net, zamanlı ve tekrarlanan uyarılarına karşı Türk hava sahasına girdi” ifadelerini kullandı.

Türk savaş uçağının NATO uygulamalarına uygun şekilde cevap verdiğine dikkat çekilen NATO açıklamasında, “Müttefikler, Türk egemen hava sahasına yönelik ihlalleri güçlü şekilde protesto eder ve NATO hava sahasının ihlalini kınar. Ayrıca müttefikler bu derece sorumsuz bir davranışın yarattığı olağanüstü tehlikeyi not eder” denildi.

Rusya’dan bu tür ihlallerin gelecekte tekrarlanmaması için gerekli tüm önlemleri almasını talep eden NATO, “İttifak’ın güvenliği bölünmezdir ve müttefikler Türkiye’yle güçlü dayanışma içindedir. NATO’nun güneydoğu sınırlarındaki gelişmeleri çok yakından izlemeyi sürdüreceğiz” mesajı verdi.

Rusya'nın Suriye'de izlediği askeri politika ve Türk hava sahasında yaşanan olayın, 8 Ekim’de Brüksel’de bir araya gelecek NATO savunma bakanları tarafından da ele alınması öngörülüyor.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG