Erişilebilirlik

NATO'dan Rusya'ya İki Günde İkinci Uyarı


NATO Genel Sekreteri Stoltenberg,Türk hava sahasının ihlali olayının Rusya'nın Suriye'de artan askeri varlığının bir sonucu olduğunu söyledi.
NATO Genel Sekreteri Stoltenberg,Türk hava sahasının ihlali olayının Rusya'nın Suriye'de artan askeri varlığının bir sonucu olduğunu söyledi.

Rus savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmesiyle başlayan gerginliğin dozu artarken bu eylemle kendi hava sahasının ihlal edildiğini belirten NATO, Rusya'yı bir kez daha uyardı. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg eldeki verilerin olayın kaza olmadığına işaret ettiğini söyledi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk hava sahasının 3 ve 4 Ekim’de SU-30 ve SU-24 tipi Rus savaş uçakları tarafından iki kez ihlal edilmesinin kaza gibi durmadığını söyledi. İhlalleri Suriye’de artan Rus askeri varlığının sonucu olarak niteleyen Stoltenberg, Moskova’dan yaşanan olayla ilgili detaylı açıklama gelmediğini söyledi.

Yarın (8 Ekim) yapılacak NATO Savunma Bakanları toplantısı öncesinde bir basın toplantısı düzenleyen Stoltenberg, “Bu bizim açımızdan kaza gibi durmuyor. Hava sahasının ciddi ihlali söz konusu. Hafta sonu iki ihlal yaşandı. Bu da kaza gibi durmamasına katkı sağlıyor. Daha önce Avrupa’nın farklı bölgelerinde gördüğümüz ihlallere oranla daha uzun süren bir ihlal var. Dolayısıyla bunu çok ciddiye alıyoruz. Ne olursa olsun bir ülkenin hava sahasının ihlal edilmesi kabul edilemez” dedi.

Rus uçaklarının Türk savaş uçaklarına kilitlenip kilitlenmediği konusunda yorum yapamayacağını söyleyen Stoltenberg, değerlendirmeleri elde edilen istihbarat çerçevesinde yaptıklarının altını çizerek, “Bize gelen bilgi ve istihbarat bunun bir kaza gibi görünmediğini söylememe olanak veriyor” ifadelerini kullandı.

Asgari beklentinin Rusya’nın Türkiye’nin sınırlarına ve hava sahasına saygı göstermesi olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Türkiye hava sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır” diye konuştu. Olaylar ve kazaların tehlikeli durumlar yaratabileceğine bu nedenle de bu tür bir olayın bir kez daha tekrarlanmamasının önemli olduğu mesajını veren Stoltenberg, NATO askeri makamlarıyla Rus askeri makamları arasında doğrudan iletişim kanalları bulunduğuna ve bu gibi durumlarda bunların kullanılmasının önemine vurgu yaptı.

Medyada yer alanların dışında Rusya’dan gerçek anlamda bir açıklama gelmediğine dikkat çeken Stoltenberg, Rusya’nın Suriye’de IŞİD’i hedef almadığını, Suriye muhalefetini ve sivilleri vurduğunu belirterek, “Suriye’deki durum çok kırılgan, çok farklı gruplar var. IŞİD’e karşı mücadele eden koalisyon açısından önemli olan IŞİD’e saldırılması. Tüm NATO ülkeleri bu koalisyona farklı şekillerde destek veriyor. Rus hava kuvvetlerinin saldırılarının ana hedefinin IŞİD olmaması endişe verici” dedi.

Bölgede tırmanan askeri hareketlilik NATO tarafından Türkiye’ye konuşlandırılan Patriot füze savunma sistemlerinin geleceğine yönelik soru işaretlerini artırmış durumda. Bu sistemler Suriye’den gelecek olası bir füze saldırısına karşı Türkiye’nin savunmasını güçlendirmek amacıyla konuşlandırılmıştı.

Karşı karşıya olunan durumun farklı olduğunun altını çizen Stoltenberg, “Bu bir hava sahası ihlali. Güvenlik durumunu düzenli olarak gözden geçiriyoruz ve kararları buna göre alıyoruz. Rusya’nın Suriye’deki faaliyetleri ve Türk hava sahasının ihlali de bu değerlendirmenin parçası olacak” diye konuştu. Patriot misyonunun görev süresinin sene sonunda dolacağını ve yıllık değerlendirmenin söz konusu olduğunu vurgulayan Stoltenberg, “Türkiye ve diğer müttefik ülkelerle diyalog halindeyiz. Değerlendirme sürüyor ancak henüz alınmış bir karar yok” dedi.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG