Erişilebilirlik

NATO’dan İran’a Patriot Yanıtı


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye gönderilecek Patriot sistemlerinin saldırı amaçlı olmadığını yineledi.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'ye gönderilecek Patriot sistemlerinin saldırı amaçlı olmadığını yineledi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi'nin Türkiye'ye konuşlandırılacak Patriot füze sistemleriyle ilgili iddialarına yanıt verdi.

İran Genelkurmay Başkanı Hasan Firuzabadi’nin Türkiye’nin Suriye sınırına konuşlandırılacak olan Patriot füze savunma sistemlerinin bir dünya savaşına zemin hazırlayacağı yönündeki açıklamalarına NATO’dan yanıt geldi. NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Firuzabadi’nin iddialarını reddederek Patriot adımının tamamen savunma amaçlı olduğunu bir kez daha vurguladı.

Patriot füze savunma sistemleri konusundaki çalışmaların başladığı andan itibaren bu sistemlerin savunma amaçlı olduğu ve Suriye kaynaklı tehdit nedeniyle Türkiye’ye gönderildiği yönünde defalarca açıklama yapılsa da bu konudaki spekülasyonlar son bulmuyor. Firuzabadi’nin açıklamaları bunun en yeni örneğini oluştursa da muhtemelen son örneğini oluşturmayacak.

Firuzabadi, konuyla ilgili açıklamalarında, “Bu Patriot’lardan her biri dünya haritasında siyah bir lekedir ve dünya savaşına neden olabilir. Bir dünya savaşı için plan yapıyorlar ve bu insanlığın geleceği, Avrupa’nın geleceği için çok tehlikeli” ifadelerini kullanmıştı.

Gelişmiş ve saldırı amaçlı füze sistemlerine sahip olan İran’ın, 6 Patriot bataryası için bu kadar üst düzeyde ve gerçeklik sınırlarını zorlayan bir açıklama yapması dikkat çekerken NATO’dan gelen açıklamaların çizgisi değişmiyor. “Savunma boyutunun” altını kalın şekilde çizen Rasmussen, Belçika Başbakanı Elio Di Rupo ile görüşmesinin ardından yaptığı açıklamada, “Biz müttefikimiz Türkiye’yi savunmak ve korumak için oradayız. Herhangi bir saldırı niyetimiz yok” dedi.

Patriot füzelerinin konuşlandırılmasından endişe duyabileceklerin ancak “füze kapasitelerini saldırı amaçlı kullanmak gibi saçma fikirleri olan aktörler” olabileceğini vurgulayarak Tahran’ı işaret eden Rasmussen, “Umarım Türkiye’ye Patriot göndermemiz caydırıcı etki yaratır böylelikle hiç kimse Türkiye’ye saldırmayı dahi düşünmez” diye konuştu.

Türkiye’ye Patriot gönderecek üç ülke olan ABD, Almanya ve Hollanda iç onay süreçlerini tamamladı. Füze sistemlerinin ocak ayı içinde Türkiye’de konuşlandırılarak tam operasyonel hale gelmeleri öngörülüyor.

STÜDYO VOA

ABD üniversitelerinde Gazze protestoları yayılıyor - 24 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:22 0:00
XS
SM
MD
LG