Erişilebilirlik

NATO’dan “Bayrak Gösterme” Önlemleri


NATO'nun Ukrayna krizine cevap olarak aldığı yeni askeri önlemler Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen tarafından açıklandı.
NATO'nun Ukrayna krizine cevap olarak aldığı yeni askeri önlemler Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen tarafından açıklandı.

Ukrayna’daki krizin derinleşmesi ve Rusya’nın uluslararası toplumdan gelen çağrıları dikkate almaması üzerine NATO, bölgedeki üyelerinde kara, deniz ve hava varlığını arttırma kararı aldı

“Ortak savunma” temel ilkesine dayanan NATO, Ukrayna’da özellikle son dönemde ülkenin doğusunda yaşanan gelişmeler nedeniyle derinleşen krize cevap olması ve uluslararası toplumdan gelen çağrıları dikkate almayan Rusya’nın tavrını tehdit olarak algılayan üye ülkelerini rahatlatma amacıyla bölgeye yakın üyelerindeki kara, deniz ve hava varlığını güçlendirme kararı aldı.

Avrupa Müttefik Kuvvetler Yüksek Komutanı General Philip Breedlove ve ekibi tarafından hazırlanan askeri planlamaya Kuzey Atlantik Konseyi'nin onay verdiğini duyuran NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, alınan önlemleri, “Havada daha fazla uçağımız, denizde daha fazla gemimiz, karada da daha fazla hazırlığımız olacak” sözleriyle özetledi.

Rasmussen, önlemler paketinin amacının ortak savunmayı güçlendirme ve müttefik dayanışmasını gösterme amaçlı olduğunu belirtirken “Baltık ülkelerinde hava sahası denetimi yapan uçaklar daha faza sorti yapacak, müttefik gemileri Baltık Denizi’ne, Doğu Akdeniz’e ve gerekli görülen yerlere kaydırılacak” diye konuştu.

NATO’nun asıl karada nasıl bir adım atacağının merakla beklendiği bir ortamda Rasmussen fazla detaya girmezken askeri ekibin hazırlığı artırma, eğitim ve tatbikat amaçlı kaydırılacağını, savunma planlarının gözden geçirilip güçlendirileceğini söylemekle yetindi.

Kuzey Atlantik Konseyi tarafından kabul edilen önlemlerin derhal uygulamaya geçirilmesi ve yıl sonuna kadar yürürlükte kalması öngörülüyor.

Rasmussen, “NATO her müttefikini koruyacak ve temel güvenliğimize karşı her tehdide karşı savunacak” dedi.

SACEUR General Breedlove’ın da alınan önlemlerin sadece savunma amaçlı olduğunu ve bu şekilde algılanması gerektiğinin altını ısrarla çizmesi dikkat çekti.
Breedlove, alınan önlemlerin ortak savunma taahhüdü olan 5. maddeye tam bağlılığın göstergesi olacağını söyledi.

NATO’nun attığı adımları “bayrak gösterme önlemleri” olarak tanımlamak mümkün çünkü saldırı niteliği olmayan bu önlemlerin, bölgedeki Rus gücü karşısında sağlayacağı savunma etkisi de şu aşamada kayda değer düzeyde değil.

Rusya’nın şu aşamada NATO üyesi ülkelere yönelik herhangi bir tehdidine ya da tehdit eğilimi ibaresine rastlanmasa da eski Sovyetler Birliği üyesi, yeni NATO ülkelerinin rahatsızlığını gidermek ve NATO’nun ortak savunma ilkesini hatırlatmak için bu adımlar siyaseten “kaçınılmaz” nitelikteydi.

Askeri önlemler alınsa, sert söylemler sürdürülse de NATO içinde kimsenin gönlünden Rusya’yla askeri olarak karşı karşıya kalmanın geçmediğini söylemek mümkün.

NATO’nun öncelikli tercihini Ukrayna krizine siyasi çözüm bulunması oluşturuyor. Bu çerçevede, 17 Nisan’da Cenevre’de yapılacak dörtlü zirveye büyük önem veriliyor.

STÜDYO VOA

IMF Avrupa Dairesi Direktörü Kammer: “Türkiye’deki ekonomik programı destekliyoruz” – 19 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG