Erişilebilirlik

NATO’dan Afganistan’a “Çekiliriz” Mesajı


NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanları toplantısı öncesinde, Afganistan'dan toptan çekilmenin tercih edilmeyen ancak ilgili belgelerin imzalanmaması durumunda karşı karşıya kalınabilecek bir opsiyon olduğu uyarısında bulundu.
NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, savunma bakanları toplantısı öncesinde, Afganistan'dan toptan çekilmenin tercih edilmeyen ancak ilgili belgelerin imzalanmaması durumunda karşı karşıya kalınabilecek bir opsiyon olduğu uyarısında bulundu.

Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin Amerika Birleşik Devletleri'yle ikili güvenlik anlaşmasına hala imza atmaması nedeniyle her geçen gün daha ciddi bir planlama sorunu yaşayan NATO’dan, 2014’ten sonra bu ülkeden toptan çekilme uyarısı geldi

Yıllardır Afganistan’da bayrak gösteren NATO, görev süresinin dolacağı 2014’ten sonra da bu ülkede farklı bir format ve misyonla kalmayı istese de yasal çerçevenin henüz hazır olmaması nedeniyle ciddi sıkıntı yaşıyor.

NATO’nun 2014 sonrasında da bu ülkede bayrak göstermeyi sürdürebilmesi için Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin öncelikle ABD’yle ikili güvenlik anlaşması (BSA), bu anlaşmanın ardından ise NATO’yla güçlerin durumu anlaşmasını (SOFA) imzalaması gerekiyor.

NATO’nun Afganistan’daki varlığını sürdürebilmesi için yerine getirilmesi şart olan bu iki adımın, tüm uyarılara rağmen, bir türlü atılmaması daha önce pek dile getirilmeyen “toptan çekilme” opsiyonunu öne çıkarmaya başladı.

Bu yönde ilk sinyal ABD’den gelirken, NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen de “tercih edilmeyen bir opsiyon” olmakla birlikte bu olasılığı net şekilde dile getirdi.

NATO savunma bakanları toplantısının hemen öncesinde bir açıklama yapan Rasmussen, askeri planlamanın tüm olasılıkları dikkate alarak yapıldığını belirterek, BSA ve SOFA’ya imza atılmaması durumunda “2014 sonundan itibaren Afganistan’dan tüm birlikleri ve ekipmanları çekmek durumunda kalacaklarını” söyledi.

NATO’nun bu konuyla ilgili en önemli sıkıntılarından birini zaman oluşturuyor. Eğitim, danışma ve destek amaçlı operasyonun öngörüldüğü şekilde devreye sokulabilmesi için başta askeri olmak üzere tüm planlamaların mümkün olan en kısa zamanda tamamlanması gerekiyor. NATO yetkilileri her ne kadar son karar aşamasına gelinmediğini vurgulasalar da planlama odaklı sıkıntı giderek büyüyor.

Operasyona ilişkin askeri planlamanın bu toplantıda bakanların onayına sunulması gerekiyordu ancak Karzai, belgelere imza atmadığı için bu adımı atmak da mümkün olmadı.

NATO, “toptan çekilme” opsiyonundan bahsederek yeni bir aşamaya geçildiği mesajını verirken bir başka dikkat çekici gelişmeyi de 5 Nisan’da Afganistan’da yapılacak seçimde Karzai’nin yerine geçecek olan yeni cumhurbaşkanına yönelik atıfların çoğalması oluşturuyor.

NATO’nun iki gün boyunca ele alacağı diğer başlıklar arasında ise savunma yetenekleri alanındaki eksikler, siber savunma, deniz güvenliği ve akıllı savunma da yer alıyor. Bu konularda yapılacak görüşmeler aynı zamanda 4-5 Eylül’de yapılacak NATO Zirvesi’ne hazırlık niteliğinde olacak.

Afganistan konusunun ele alınacağı çalışma yemeğinin bir başka önemli gündem maddesini de Ukrayna oluşturacak. NATO, bu ülkeyle yakın çalışma isteğini gösterme amacıyla yarın da NATO - Ukrayna Komisyonu’nu toplama kararı aldı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG