Erişilebilirlik

NATO’da Gündem İngiltere ve Rusya


NATO’da Gündem İngiltere ve Rusya
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:52 0:00

ABD Başkanı Barack Obama dahil NATO liderlerinin iki gün sürecek çetrefilli görüşmeleri bugün başladı. Obama’nın gündeminde Brexit var. NATO’nun ağır topu İngiltere’nin AB’den ayrılacak olmasının, ittifakın güvenliğini ne kadar etkileyeceği endişe konusu.

Zirvenin resmi açılışı öncesinde AB Konseyi Başkanı Donald Tusk ve AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ile görüşen Obama, birlikle İngiltere arasında yeni ilişkinin sorunsuz kurulmasının sadece ABD değil tüm ülkelerin çıkarına olacağını söyledi.

Obama, "İngiltere ve AB'nin pragmatik şekilde çalışacağından ve ayrılma sürecinin sistemli ve sorunsuz olacağından kesinlikle eminim. Avrupa entegrasyonunun sağladığı başarıyı kaybedemeyiz. Hiçbir AB üyesi birbirini hedef almamalı, bugüne kadar kaydedilen başarılar korunmalı” dedi.

Brexit Obama’nın ilk görüşmelerinin konusu olsa da, iki günlük zirvenin esas gündemi Rusya ve ABD’li yetkililerin tabiriyle, Moskova’nın NATO’nun doğu kanadına yönelik daha saldırgan ve kararlı tavrı.

Yetkililere göre NATO’nun askeri anlamda en güçlü komşusu olan Rusya’nın silahlanmaya devam etmesi ve Ukrayna’ya müdahalesinden geri adım atmaması, bir zamanlar Sovyetler Birliği’nin parçası olan NATO ülkeleri için tehdit oluşturuyor.

Washington, 25 yıldır ilk defa güvence veren politikaları bırakıp caydırma politikasına odaklanıyor. Rusya’ya toplu bir yanıt verilmesi gerektiğini savunuyor.

ABD’nin NATO nezdindeki Büyükelçisi Doug Lute, “Bu zirve, 70 yıllık ittifak açısından bakarsak sınırların çekileceği gerçek bir dönüm noktası” diyor.

NATO tarihinde ilk defa 13 bin asker “hazır” bekletiliyor. Birlik, Obama’nın da Varşova’dan sonraki durağı olan İspanya’da konuşlu.

Zirveye katılan liderler, eski Sovyet cumhuriyetleri Estonya, Litvanya, Letonya ve Polonya’daki konuşlandırılacak NATO taburları için katkılarını da açıklayacak. ABD, bu taburlardan birine öncülük edeceğini açıklamıştı. Obama, Financial Times gazetesinde yayınlanan makalesinde de NATO’nun Rusya’ya karşı sert durmasını istedi.

Öte yandan zirvenin ilk gününde Avrupa Birliği ile NATO arasında tarihi biranlaşmaya imza atıldı. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, anlaşmanın Avrupa Birliği-NATO ortaklığına siber saldırılar, yasadışı göçe karşı yeni önlemler ve daha da önemlisi yeni bir enerji getirdiğini söyledi.

Zirvede Türkiye’yi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temsil ediyor. Zirve sırasında liderlerin ikili görüşmeler de yapabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG