Erişilebilirlik

NATO Zirvesinde Gündem Ukrayna


NATO Zirvesinde Gündem Ukrayna
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

28 NATO ülkesinin liderleri iki yıldan sonra ilk kez yarın Galler’de NATO zirvesinde buluşacak. Bu kez gündem geçen zirveden çok farklı. Başkan Obama'nın da katılacağı zirvede Ukrayna en önemli gündem maddelerinin başında geliyor

28 NATO ülkesinin liderleri 2 yıldan sonra ilk kez yarın Galler’de buluşacak. Bu kez gündem geçen zirveden çok farklı.

NATO liderleri en son Chicago’dan buluştuğunda Afganistan gündemin ana maddesiydi, Rusya terör ve nükleer silahlanma konusunda ortak ülke olarak görülüyordu. Bu yıl ise gündemi Rusya’nın Kırım’la Ukrayna’nın doğusunu işgali oluşturuyor.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen’e göre ittifak bugün çok farklı bir dünyayla karşı karşıya: “Rusya’nın bizi rakip olarak gördüğü gerçekliğiyle karşı karşıyayız ve bu duruma uyum sağlamak zorundayız.”

Bu da Rusya’ya sınırı olan NATO üyesi ülkelerdeki askeri varlığı arttırmak anlamına geliyor. Ancak NATO, Ukrayna gibi ittifaka üye olmayan ülkeleri korumak için Rusya’yla savaşmayacağını açıkça vurguladı. Londra’daki Chatham House araştırma kuruluşundan Xenia Wickett bu tavrın ters etki yapabileceğini söylüyor: “Yalnızca zirvede değil genel olarak gelecekte NATO’nun kırmızı çizgileriyle ilgili daha belirsiz bir tavır izleyip izlemeyeceğini görmek ilginç olacak. Bu hareket özgürlüğü sağlar. Ancak aynı zamanda rakiplerde de eyleme geçme konusunda huzursuzluk yaratır çünkü ne zaman güçlü bir tepki alacaklarını tahmin edemezler.”

Liderler aynı zamanda Irak ve Suriye’de geniş kazanımlar sağlayan ve yerel halka ve yabancılara korku salan IŞİD’le mücadeleyi görüşecek. Amerika örgüt hedeflerini bombalamayı sürdürüyor. Amerika ve diğer NATO üyeleri aynı zamanda bölgeye insani yardım sağlıyor.

Taleban’ın etkisini arttırdığı Afganistan da gündemde olmayı sürdürüyor. NATO’nun Afganistan görevi Aralık’ta sona erecek ve NATO’nun gelecekte bu ülkeye danışmanlık ve eğitim sağlamaya devam edebilmesi için Kabil’in onayı gerekiyor.

Birkaç ay öncesine kadar NATO’nun Soğuk Savaş sonrasında hala önemli bir ittifak olup olmadığı tartışılıyordu. NATO’ya danışmanlık yapan bir grubun yönetiminde olan Chatham House Direktörü Robin Niblett bu tür söylemlerin sona erdiğini söylüyor: “Bu zirvede bütün NATO üyeleri ve ortakları ön plana çıkıp kendi aralarında ve halklarıyla iletişime geçmeye başlamalı. Bu tehlikeli bir dünya ve ittifaka hala ihtiyaç var."

Uzmanlar ve NATO liderleri, Ukrayna’dan gelen görüntülerin üye ülkeleri, Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yönelik yeni tehditlere hızla karşı koyacak yeteneklerin güçlendirilmesi için savunma harcamalarını arttırmaya ikna ettiğini umuyor.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG