Erişilebilirlik

'NATO Üyelerini Korumaya Hazır'


'NATO Üyelerini Korumaya Hazır'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:40 0:00

Karadağ’ın NATO’ya katılım protokolünün imzalanmasıyla, birliğin Balkanlar ve başka bölgelerde genişlemesiyle ilgili sorular bir kez daha gündeme geldi.

NATO üyeliği yolundaki Makedonya’nın Savunma Bakanı, önlerindeki tek alternatifin, üyelik olduğu görüşünde. Bakan Zoran Jolevski, "NATO’nun Avrupa’nın güneydoğusundaki varlığı arttıkça, Balkanlar daha refah ve istiktrarlı hale gelecektir" diye konuştu.

Varşova Zirvesi’nde, genişleme sorununun ötesinde Baltık ülkeleriyle Polonya ve Romanya’ya NATO birlikleri konuşlandırılması ana gündem maddesi olacak. ABD’nin eski NATO büyükelçisi Kurt Volker’a göre bu önemli bir adım, çünkü bu hem Rusya’ya hem de diğer ülkelere, NATO'nun üyelerini savunmaya hazır olduğu mesajını veriyor. Volker, üye ülkelerin savunma bütçelerini arttırma adımlarına da atıfta bulunarak NATO'nun Amerika'ya olan bağmlılığının azaltmak istediğine de dikkat çekiyor.

Ancak Rusya lideri Vladimir Putin, NATO’nun doğu Avrupa’daki planlarını ülkesinin ulusal güvenliğine tehdit olarak görüyor.

Volker'e göre Putin'in amacı NATO'ya geri adım attırmak ve NATO ve Avrupa Birliği'ni bölmek.

Rusya, NATO’nun doğu sınırındaki askeri varlığını güçlendirme adımı karşısında, bu yıl sonuna kadar yaklaşık 30 bin askerlik üç ayrı birliği, ülkenin güney ve batı bölgelerine konuşlandıracağını açıkladı.

NATO üyesi ülkeler, Cuma günü Varşova'da toplanacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG