Erişilebilirlik

NATO Türkiye'nin Güvenliğini Görüşüyor


NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg

NATO dışişleri bakanları, Türkiye’nin Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesinden bir hafta sonra bu sınır bölgesinde güvenliği arttırma konusunu görüşüyor.

Brüksel’deki toplantıya katılan yetkililer, alınacak ek güvenlik önlemleri arasında Akdeniz’e savaş gemileri ve İncirlik Üssü’ne uçak gönderilmesinin yanı sıra füze savunma sisteminin arttırılması olasılıkları bulunduğunu bildiriyor.

Türkiye’nin Suriye ve Irak sınırlarındaki durumu “son derece istikrarsız” diye niteleyen bakanlar, NATO güvencesini sağlayacak ek önlemlere devam konusunda kararlı olduklarını vurguladı ve müttefiklerin yapılabilecek olası katkıları görüştüklerini belirtti.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, üye devletlerin Türkiye için alınacak ek önlemlere birkaç hafta içinde karar vereceğini söyledi.

Litvanya Dışişleri Bakanı Linas Linkevicius, Türkiye’nin yapacağı her talebin değerlendirmeye alınacağının altını çizerek, “Tehditler nereden gelirse gelsin, dayanışma içinde ve ortakça bunu üstlenmeliyiz” diye konuştu.

NATO üyeleri, Rusya’nın Eylül ayında Suriye’de Beşar Esat rejimi yanında tek yanlı hava saldırısı başlatmasının ittifakla arasında çatışmalara yol açabileceği konusunda kaygı duyuyor.

Türkiye, düşürülen Rus uçağının 24 Kasım günü hava sahasını ihlal ettiğinde ısrar ederken, Amerika da bunu kanıtlayacak belgeye sahip olduğunu bildirdi. Rusya Su-24 uçağının Türk hava sahasına girmediğini ve uçağın Suriye’nin kuzeyinde düşürüldüğünü iddia ediyor.

Başkan Barack Obama dün Paris’te yaptığı açıklamada Türkiye’nin kendini ve egemenliğini savunma hakkına sahip olduğunu vurgulamakla birlikte, Ankara ve Moskova’ya soğukkanlı davranma çağrısı yaparak, asıl düşmana, IŞİD’e odaklanmalarını istedi.

Obama, Amerika’nın Türkiye’nin sınırlarındaki güvenliği arttırmak için Ankara’yla birlikte çalıştıklarını sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG