Erişilebilirlik

NATO: ‘Türk Subayın ABD’deki Görevi 5 Ağustos’ta Doldu’


NATO: ‘Türk Subayın ABD’deki Görevi 5 Ağustos’ta Doldu’
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:33 0:00

NATO'nun ABD'deki Müttefik Dönüşüm Komutanlığı'nda görevinden ayrılarak ABD’ye sığınma başvurusunda bulunduğu iddia edilen ve 15 Temmuz darbe girişimi sonrası TSK’dan ihraç edilen Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun 5 Ağustos 2016 tarihine kadar, NATO üssündeki görevinde olduğu ve 16 Ağustos’tan itibaren başka bir Türk subaya görev devir teslimi yapacağı bildirilirdi.

Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun ABD’ye sığınma başvurusu yaptığı haberini Reuters haber ajansı duyurdu. Adı açıklanmayan ABD'li yetkililere dayandırılan haberde, söz konusu subayın darbe girişimi ardından Türkiye'ye çağrıldığı belirtiliyordu.

YAŞ kararıyla ihraç edildi

Türkiye'nin Washington'daki büyükelçiliğinde görevli bir yetkili ise, yine aynı haber ajansına, Türkiye'de geçen ay Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu hakkında gözaltı kararı verildikten sonra Uğurlu'nun buna bir yanıt vermediğini söyledi.

İsminin gizli kalması şartıyla konuşan bu yetkili, "22 Temmuz'da rütbelerini ve kimliğini üste bıraktı ve bundan sonra kimse kendisinden haber alınamadı" dedi.

15 Temmuz'daki darbe girişiminden çok kısa süre önce, İzmir'deki gizli bilgi ve belge bulundurma davası soruşturmasında, sahte delil üretilmesi suçuna karıştığı ve fişleme yaptığı suçlamasıyla Uğurlu hakkında gözaltı kararı verilmişti. Son olarak da 28 Temmuz'da yapılan Yüksek Askeri Şura'da Uğurlu hakkında ihraç kararı verildi.

Uğurlu 26 Temmuz’da NATO toplantısına katıldı

28 Temmuz 2016’da, Uğurlu’nun YAŞ kararıyla ordudan ihraç edildiği tarihte NATO’nun resmi internet sitesinde yayımlanan bir haberde Mustafa Uğurlu’nun NATO Endüstriyel Danışma Grubu'nun çalışma toplantısına katıldığı haberi yer alıyor. Sitede, 26 Temmuz 2016’da yapıldığı belirtilen toplantının yanısıra Uğurlu’nun fotoğrafı da yer alıyor.

Yani bu gelişme, 22 Temmuz’da kimliklerini bırakarak NATO üssünü terkettiği ve o tarihten beri kendisinden haber alınamadığı bilgisini doğrulamıyor.

Tümamiral Mustafa Uğurlu, 26 Temmuz'da çekilen fotoğrafta
Tümamiral Mustafa Uğurlu, 26 Temmuz'da çekilen fotoğrafta

NATO Sözcüsü: Uğurlu’nun görevi 5 Ağustos’ta bitti

Bu gelişmeler yaşanırken, Norfolk’daki NATO Eğitim Komutanlığı sözcüsü Jay Paxton Amerikan NPR Radyosu’na yazılı bir açıklama yaparak Mustafa Zeki Uğurlu’nun NATO Müttefik Dönüşüm Komutanlığı’ndaki görevinin 5 Ağustos tarihinde sona erdiğini, 16 Ağustos tarihi itibarıyla da Uğurlu’nun görevini Tümamiral Önder Çelebi’nin devralacağını belirtti. Paxton şöyle devam etti: “Türkiye’nin NATO askeri yetkililerini, belirli sayıda askeri personelin görev devir teslimi yapacağını bildirdiğini ve bu değişimin NATO misyonuna ve NATO önderliğindeki operasyonlarına etkisi olmamıştır. Daha ayrıntılı bilgi için Türk yetkililere başvurmanızı öneririz.”

ABD Dışişleri: ‘Sığınma taleplerini ele almıyoruz’

NATO Üssü’nde görevli Tümamiral Mustafa Zeki Uğurlu’nun sığınma talebinde bulunduğu iddiası ABD Dışişleri Bakanlığı’nın günlük basın brifinginde de gündeme geldi. Sözcü Elizabeth Trudeau, “Amerika Dışişleri Bakanlığı sığınma taleplerini ele alan ve inceleyen kurum değildir. Bu konuda yorum da yapamayız” diyerek bu konuların Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi’nce ele alındığını söyledi.

Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi: ‘Bilgi veremeyiz’

Amerika’nın Sesi’nin ulaştığı Amerika Savunma Bakanlığı Pentagon yetkilileri ise, “Amerikan Ordusu’nun yetkilileri sığınma ve başvurusunu kabul etme veya reddetme yetkisine sahip değildir” diyerek, sığınma başvurularının Amerika İç Güvenlik Bakanlığı’na bağlı Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi tarafından ele alındığını belirtti.

ABD Vatandaşlık ve Göçmenlik Dairesi sözcüsü Steve Blando ise NPR radyosuna yaptığı açıklamada, “Herhangi spesifik bir sığınma talebi hakkında bilgi veremeyiz, yorumda bulunamayız” ifadelerini kullandı.

  • 16x9 Image

    Mehtap Çolak Yılmaz

    Mehtap Çolak Yılmaz, 1997 yılında Star Haber’de başladığı televizyon haberciliğine, 2000 yılında ATV Haber’le devam etti. Avrupa ve Ortadoğu başta olmak üzere dünyanın birçok bölgesinde haber takip etti, söyleşiler ve canlı yayınlar yaptı. 2003 yılında iki ay boyunca Irak’ın işgalini Bağdat ve Kuzey Irak’tan takip etti. 2005 yılında  ATV Haber Washington Temsilcisi olarak mesleğine Amerika’da devam eden Yılmaz, 2012 yılından bu yana da Amerika’nın Sesi’nde çalışıyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG