Erişilebilirlik

NATO Liderleri Brüksel’de Toplanıyor


NATO liderlerinin Perşembe günü Brüksel’de yapacakları zirvede bazı önemli konularda uzlaşmaları bekleniyor. Pazartesi günü İngiltere’de düzenlenen saldırı zirveyi gölgelese de teröre karşı mücadele konusunda mutabakata güçlü bir varılması bekleniyor.
Bu uzlaşmaya nasıl varılacağı ise henüz net değil.

Avrupalı liderlerin Trump’tan özellikle yeni Afganistan stratejisi hakkında daha fazla bilgi istemesi bekleniyor.

Amerika Başkanı Donald Trump, NATO’nun daha fazla katkıda bulunmasını istiyor ancak Almanya Başbakanı Angela Merkel konuya sıcak bakmıyor.


Merkel, “(NATO Zirvesi’nde alınan) Kararları bekleyeceğim, burada kapasitelerimizi genişletmede ilk sırada olan biz değiliz diye düşünüyorum” dedi.

Afganistan savaşı dışında Trump, ittifak üyelerinin en azından minimum katkılarını karşılamalarını istiyor, gelirlerinin yüzde 2’sini savunmaya harcamalarını istiyor. 28 üyeli ittifakın sadece 5 üyesi, Amerika, İngiltere, Estonya, Yunanistan ve Polonya bunu karşılıyor.
Zirvede anlaşmazlıklar bekleniyor ancak önemli konularda da ilerleme sağlanması umuluyor.

Terörle küresel mücadele NATO Zirvesi’nin ana gündemi. Manchester saldırısı sonrasında İngiltere Başbakanı Theresa May’in terörle mücadele konusunda daha fazla koordinasyon çağrısı yapması bekleniyor.
Rusya da Avrupalı liderlerin hem zirvede hem de sonrasında İtalya’daki G-7 buluşmasında gündeminde olacak.

Almanya, Avusturya ve diğer ülkeler Ukrayna krizinden sonra Rusya politikalarında değişiklik istiyor. Moskova’ya yaptırımlar Rus enerji kaynaklarına bağımlı olan batı Avrupalı ülkelerinde baskı oluşturmuş durumda.
Avrupalı liderler NATO Zirvesi’nin, referandum sonrası Türkiye ile gerilen ilişkileri de yumuşatmasını umuyor.

Ankara’nın NATO üyesi olmayan ülkelerle işbirliğini askıya almasıyla oluşan gerginliğin de aşılması hedefleniyor. Örneğin, Avrupa Birliği üyeliğine karşı çıkan Avusturya, NATO üyesi değil.

STÜDYO VOA

ABD Ordusu, Gazze açıklarında geçici iskeleyi kurdu - 16 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG