Erişilebilirlik

NATO Kırım Yüzünden Rusya'yla İlişkileri Kesti


NATO Kırım Yüzünden Rusya'yla İlişkileri Kesti
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:40 0:00

NATO, Rusya’yla işbirliğini askıya aldığını ve Rusya’nın Kırım’ı ele geçirmesine karşılık olarak Doğu Avrupa’daki savunma işbirliği girişimlerini güçlendireceğini açıkladı

NATO dışişleri bakanları, Rusya’nın Kırım’ı yasadışı askeri müdahale sonucu ele geçirmesi karşısında savunmayı güçlendirmeyi kararlaştırdı ve Doğu Avrupa’daki müttefiklerin güvenliğinin garanti altında olduğunu bildirdi.

John Kerry: ”Rusya’nın Kırım’ı topraklarına katmasının yasal olduğu görüşünü tamamen reddediyoruz. Rusya’nın Ukrayna sınırına daha önce hiç görülmemiş sayıda asker yığarak korkutma ve sindirme taktiği uygulamasına karşı çıkıyoruz.”

Rusya, Ukrayna’nın doğu sınırı yakınlarındaki Rostov’dan bir piyade taburunu çekeceğini bildirdi. Tabur, Rusya’nın Kiev’deki yeni hükümeti korkutmak ve elini günlendirmek için Ukrayna sınırına yığdığı 40 bin askerlik gücün çok küçük bir parçası.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Rusya’nın tatbikatta olduğunu bildirdiği askeri güçlerini geri çektiğine dair kanıt görmediklerini söyledi:

”Ne yazık ki Rusya’nın askerlerini geri çektiğini doğrulayamıyorum. Biz askerlerin çekildiğini görmedik. Asker sayısındaki bu büyük artış, krizi çözmek için hiçbir işe yaramıyor.”

Rasmussen, Rusya’nın davranışını, Avrupa güvenliğine yönelik son neslin gördüğü en büyük tehlike olarak niteledi:

”Rusya, ortaklığımızın üzerine kurulu olduğu ilkeleri çiğnedi. Uluslararası taahhütlerimizi hiçe saydı. Bu nedenle hiçbir şey olmamış gibi davranamayız.”

Rusya, Ukrayna’daki yeni liderlerin NATO’yla yakınlaşmasını istemiyor.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier ise NATO’nun amacının Ukrayna’yı üye yapmak olmadığını söylüyor:

”NATO ve Ukrayna arasında daha yakın işbirliği yapılabilir. Ancak Ukrayna’nın NATO üyesi olmasını mümkün görmüyorum.”

American Üniversitesi’nden Profesör Keith Darden’a göre Ukrayna’nın Batı’yla yakınlaşmasına verdiği sert yanıt, Rusya’nın diğer eski Sovyet cumhuriyetleriyle olan ilişkilerini olumsuz etkileyebilir:

”Rusya’yla ilişki içinde olan eski Sovyet cumhuriyetleri, kendi topraklarında egemen olmanın rahatlığına sahipti. Ancak Rusya, Kırım’da Ukrayna’nın egemenliğini ihlal etti. Eminim ki Minsk’te, Erivan’da ve bütün bölgede Rusya’nın Kırım’ı ilhak etmesinin ne anlama geldiği tartışılıyor. Bu ülkeler Rusya’nın yörüngesinden çıkmaya başlayabilir.”

NATO, Rusya’nın attığı adımlar nedeniyle uygulamalı işbirliğinin bitmesine rağmen NATO-Rusya Konseyi aracılığıyla siyasi diyaloğun, terörle ve korsanlıkla mücadele çabalarının ve Afganistan’daki narkotik operasyonlarının süreceğini bildirdi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG