Erişilebilirlik

NATO, Karzai’nin Kararını Bekliyor


NATO toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan'dan ikili güvenlik anlaşması için acil karar vermesini istedi.
NATO toplantısına katılan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, Afganistan'dan ikili güvenlik anlaşması için acil karar vermesini istedi.

NATO, 2014’ten sonra Afganistan’da güç konuşlandırmayı sürdürebilmek için Afganistan Cumhurbaşkanı Karzai’nin ABD’yle ikili güvenlik anlaşmasını imzalamasını bekliyor

Afganistan’daki görevini 2014 sonrasında “danışma, eğitim ve destek” formatında sürdürmeyi planlayan NATO, ülkede kalabilmek için Afganistan Cumhurbaşkanı Hamid Karzai’nin ABD ile ikili güvenlik anlaşmasına (BSA) imza atmasını bekliyor.

Afganistan ile ABD arasında BSA konusunda imza atılmaması, NATO’nun bu ülkede kalmasının yasal zeminini oluşturacak olan “güçlerin durumu anlaşmasının” (SOFA) imzalanamaması sonucunu doğuruyor.

NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı’nda konuşan Genel Sekreter Anders Fogh Rasmussen, Afganistan’ın ABD ile BSA’ya imza atmaması halinde bu ülkede güç konuşlandırılamayacağını, bunun da planlanan desteği riske atacağını söyledi.

Geleneksel Afgan meclisi Loya Jirga’nın BSA’ya destek vermesinden memnuniyet duyduğunu söyleyen Rasmussen, anlaşmanın vakitli imzalanmasını umduğunu belirterek, “2014 sonrası Afgan güçlerine eğitim verme, tavsiyede bulunma ve destek olma amaçlı NATO önderliğindeki misyonun konuşlandırılması için gerekli yasal çerçevenin oluşturulması önemli olacak” dedi.

Eğitim amaçlı misyonu konuşlandırmanın mümkün olmaması halinde bunun güvenlik durumu üzerinde olumsuz etki yaratabileceği endişesini taşıdığını belirten Rasmussen, Afganistan için öngörülen finansman desteğinin de olumsuz etkilenebileceğini söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı John Kerry de 2014'ten sonra Afganistan'da yabancı birliklerin kalıp kalmayacağı kararının "ciddi bir iş" olduğunu belirterek Afgan yetkililere hızlı karar verme çağrısında bulundu.

ABD, Karzai’nin belgeyi 2014’ten önce imzalamasını istiyor. Rasmussen ise imza için “son tarih” vermekten kaçınırken, “Ancak herkese birlik katkısında bulunacak olan ülkeler açısından alanda planlama, bütçe düzenlemesi ve parlamento onayı gibi bazı gerçekler olduğunu hatırlatmak isterim. Bunlar da yasal çerçevenin çok yakında imzalanmasını gerekli kılıyor” dedi.

NATO'nun 2014'ten sonra 8-12 bin asker konuşlandırmayı planladığı Afganistan, 350 bin kişiden oluşan güvenlik birimleri için yılda yaklaşık 4,5 milyar dolarlık kaynağa ihtiyaç duyuyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG