Erişilebilirlik

NATO ile Rusya Uzlaşamadı


NATO ve Rusya yaklaşık iki yıl aradan sonra ilk kez yeniden görüşme masasına oturdu. Ancak görüşmeden sonuç alınamadı. NATO-Rusya Konseyi toplantısı farklılıkları gidermede başarısız oldu. Açıklamayı bizzat NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg yaptı.

Görüşme planlanandan 90 dakika fazla sürdü. Stoltenberg, görüşmeyi Ukrayna’daki durum, ittifakın ve Rusya’nın askeri faaliyetleriyle, güvenlik durumunu görüşmek için bir fırsat olarak niteledi.

Stoltenberg, NATO ve Rusya’nın önemli ve devam eden farklılıkları olduğunu ve görüşmenin bunu gidermediğini söyledi.

Haziran 2014’ten sonra yapılan ilk görüşmenin ardından herhangi bir karar açıklanmadı. Stoltenberg, “Umarım bir kez daha görüşürüz,” dedi ancak tarih açıklamadı.

Görüşme öncesi Stoltenberg, toplantının Ukrayna ve diğer konularda görüş alışverişi şeklinde geçeceğini, ayrıca askeri faaliyetlerle ilgili riski azaltmak için mekanizmaların tartışılacağını belirtti.

Geçen hafta Amerikalı yetkililer Rus uçaklarını Baltık Denizi’nde bir Amerikan savaş gemisine 9 metre yaklaşmakla suçlamış, Rus Savunma Bakanlığı Amerika’nın iddiaları yalanlamıştı.

NATO-Rusya Konseyi 2002’de kuruldu. Amacı iki eski Soğuk Savaş dönemi rakibi arasında danışma mekanizması oluşturmaktı. Ancak Rusya’nın Kırım’ı işgali ilişkileri donma noktasına getirdi.

NATO ayrıca Rusya ile Kırım’ın işgalinin ve Rusya’nın Ukrayna’nın doğusunda ayrılıkçılara verdiği desteğin ardından işbirliğini askıya almıştı. Ancak Stoltenberg, Moskova ile iletişim kanallarının açık olmasının hayati önem taşıdığını belirtti.

Stoltenberg, “Gerilimin yüksek olduğu anlarda kanalları açık tutmak, siyasi diyalog, şeffaflık önemli” ifadesini kullandı.

NATO, Soğuk Savaş’tan bu yana en büyük savunma takviyesini yapıyor. Devlet Başkanı Vladimir Putin’in Basın Sözcüsü Dmitry Peskov, güven kaybından NATO’yu suçluyor.

Peskova, “NATO, sınırlarımızda gücünü artırarak düşmanca hareketlerde bulunuyor, bu, ulusal çıkarlarımızı tehdit ediyor,” dedi. Diyalogdan memnunuz diyen Peskov bununla birlikte “Bu kolay olmayacak,” dedi.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG