Erişilebilirlik

NATO Heyeti Patriotlar İçin Yer Arıyor


Dün Ankara’ya gelen NATO heyeti, Türkiye’ye konuşlandırılacak Patriot Hava ve Füze Savunma Sistemlerinin konuşlandırılabileceği yerle ilgili keşiflerine başladı. Amerikalı, Alman ve Hollandalı personelden oluşan heyetin ilk durağı Malatya oldu. 7. Ana Jet Üssü, Altay Kışlası’nda incelemelerde bulunan NATO heyetini Battalgazi ilçesine götüren araçlardan biri, Hasırcılar köyünde çamura saplandı. Heyet, yolun bir bölümünü yürüyerek aştı.

NATO heyetinin önümüzdeki günlerde Diyarbakır, Batman Şanlıurfa, Adana ve Hatay’da da inceleme yapması bekleniyor.

Patriotlar’ın nereye kurulacağı kadar kime karşı kullanılacağı, ne kadar süreyle Türkiye’de kalacağı, kimin talebiyle kurulduğu kafalarda bir süredir soru işareti yaratıyordu.

TSK: Patriotlar sadece Suriye’ye karşı kullanılacak

Genelkurmay Başkanlığı’ndan yapılan açıklama bu soruların önemli bölümüne yanıt verdi. Patriotlar, Ankara'nın resmi talebinin NATO tarafından olumlu bulunmasıyla Türkiye’ye geliyor. Kullanılma amacını ise Genelkurmay Başkanlığı şöyle açıklıyor: “Suriye'den kaynaklanabilecek olası hava ve füze tehditlerine karşı, tamamen savunma amaçlı bir tedbir olup 'Uçuşa Yasak Bölge' uygulaması veya taarruzi bir harekat için kullanılması söz konusu değildir.”

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da hafta sonunda CNN Türk Televizyonu’nda “Suriye yönetiminin, Beşar Esat'ın kendi halkını hala hava bombardımanıyla yok etme, tasfiye etme, kendi şehirlerini yıkmasından doğan bir risk var. O risk ortadan kalktığında, bizim sınırlarımıza yönelik güvenlik riski ortadan kalktığında Patriotlar geldiği gibi ülkelerine geri dönerler” diyerek füze savunma sisteminin tamamen Suriye kriziyle ilgili olarak istendiğini doğruladı.

MHP’li Oğan: Patriotlar, Türkiye’yi değil İsrail’i koruyacakmış gibi görünüyor
Ancak tüm bu açıklamalar muhalefeti sakinleştirmek için yeterli olmuş gibi görünmüyor.

VOA Türkçe’ye konuşan MHP Iğdır milletvekili Sinan Oğan, Suriye sınırına kurulacak Patriotlar’ın asıl koruma hedefinin İsrail olduğunu öne sürüyor:
“Zaten en başından beri daha Suriye meselesi olmadan inandırıcı olmayan bir taleple karşı karşıyaydık. Malatya’daki radar üssünü kast ediyorum. Daha önce Çek Cumhuriyeti’ne kurulacaktı. Bu üssün Türkiye’nin güvenliği için değil, İsrail’in güvenliği için olduğu belli. Buna paralel bir sistemi Suriye’ye karşı kurduğunuzda, bu Patriotlar’ın Suriye’deki iç savaşa yönelik değil de Malatya’ya paralel çalışacağını ortaya koyuyor. Kendi muhalifleriyle baş edemeyen bir Suriye’nin Türkiye için tehdit oluşturması mümkün değil.”

Oğan’ın görüşü dün partisinin grup toplantısında konuşan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarıyla da örtüşüyor. Ana muhalefet lideri, dün “O füzeler buraya niye geliyor? İran'dan İsrail'e yönelik herhangi bir saldırı olduğunda Kürecik istasyonunu korumak için mi o füzeler buraya geliyor? Yoksa neden İran ve Rusya rahatsız olsun?“ demişti.

İran: Türkiye yanlış yapıyor

İran Fars Haber Ajansı, haftasonunda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’la görüşen İran Meclis Başkanı Ali Laricani’nin ülkesinin rahatsızlığını ilettiğini bildirdi. Ajansta yer alan habere göre, İran dini lideri Ali Hamaney’in başdanışmanı olan Tuğgeneral Yedullah Civani de “Türkiye'nin Patriot füzeleri konusunda yanlış yaptığını ve Türkiye’ye geçmişten daha ağır bedeller dayatacağını ve ülkenin zarar göreceğini" iddia etti.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG