Erişilebilirlik

Afganistan'da NATO Hava Saldırısına Soruşturma


Afganistan’ın doğusunda düzenlenen NATO hava saldırısında sekiz kişilik bir ailenin öldürüldüğü haberleri üzerine devlet başkanı Hamid Karzai soruşturma açılmasını emretti.

Paktia ilinin yerel hükümet sözcüsü Rohullah Samun, Amerika’nın Sesi’ne Gerda Seray bölgesinde geceyarısı NATO uçaklarının açtığı ateş sonucu bir kişi, eşi ve altı çocuğunun öldüğünü açıkladı. Samun, edindiği bilgilere göre öldürülen kişinin herhangi bir militan grupla ilişkisi olmadığını, hükümet karşıtı faaliyetlere karışmadığını bildirdi.

Koalisyon kuvvetlerinin sözcüsü bölgede gece düzenlenen operasyon sırasında NATO birliklerinin isyancılarla çatışmaya girdiğini ve yakın hava desteği istediğini doğruladı. Ancak sözcü çatışmada sivillerin ölüp ölmediğini halen soruşturduklarını söyledi.

Afganistan’da sivil ölümleri Karzai hükümetiyle uluslararası koalisyon arasında ötedenberi sorun yaratıyor. Bu yıl başında Kapisa ilinde yine bir NATO hava saldırısında sekiz çocuk hayatını kaybetmişti.

Geçen yıl Afganistan’da sivil ölümlerinde büyük artış yaşandı. 3 bin kişinin öldüğü olayların yüzde dörtte üçünden Taleban militanları, yüzde 14’ünden NATO ve Afgan kuvvetleri sorumlu tutuluyor.

Bu aybaşında ise BM özel temsicisi Jan Kubis, sivil kayıplarının 2012 yılının ilk dört ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 20 daha düşük olduğunu açıkladı. Kubis, sivil ölümlerinin çoğundan Taleban militanlarının sorumlu olmaya devam ettiğini sözlerine ekledi.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG