Erişilebilirlik

NATO Geri Çağrılan Türk Subaylar Konusunda Endişeli


NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı, Türkiye’de Temmuz’daki darbe girişiminin ardından ittifakın Brüksel’deki karargahında görevli yaklaşık 150 Türk subayın ya geri çağrıldığını ya da emekliye sevk edildiğini kaydetti.

Amerikalı General Curtis Scaparrotti bunun geride kalan ittifak üyesi diğer ülkelerin subaylarına daha fazla yük getirdiğini söyledi ve “tabi ki kendi ordularına da etkisi var” ifadesini kullandı.

Scaparotti, “Burada yetenekli insanlar vardı ve çalışanlarım arasında bir bozulma görüyorum” dedi.

Scaparrotti, subayların sağlığı ve aileleri ile ilgili endişeleri olduğunu ve Genelkurmay Başkanı’ndan kendilerine iyi davranılacağına dair teminat aldığını belirtti.

Darbe girişimi nedeniyle Türkiye’de yaklaşık 38 bin kişi tutuklandı, aralarında askerlerin de bulunduğu 100 binden fazla kişi işlerinden oldu.

Scaparrotti, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile düzenli temas halinde olduğunu söyledi.

Scaparrotti, Brüksel’de muhabirlere yaptığı açıklamada “Akar’a onlar ve aileleriyle nasıl ilgilenildiğine dair endişelerimi paylaştım. Bu aşamada subaylar geleceklerini bilmiyorlar” dedi.

Scaparrotti, ayrılanların çoğunun üst rütbeli subaylar olduğunu ve onların yerini doldurmanın uzun zaman alacağını kaydetti.

Merkeze çağrılanlar ya da emekliye sevk edilenler NATO’nun Brüksel’deki karargahında bulunan yaklaşık 300 Türk subayın yarısını oluşturuyor.

Scaparrotti, NATO karargahında görev yapan Türk subayların darbe girişimine katıldığına inanmadığını da kaydetti.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG