Erişilebilirlik

NATO Füze Kalkanı Komuta Merkezi Almanya'da


NATO Füze Kalkanı Komuta Merkezi Almanya'da
NATO Füze Kalkanı Komuta Merkezi Almanya'da

NATO’nun yeni stratejik konseptinin en önemli unsuru olarak tanımlanan füze kalkanı sisteminin Ramstein Askeri Üssü’nde kurulacak merkezden kontrol edileceği açıklandı. NATO’nun 2010 yılındaki Lizbon Zirvesi’nde alınan karar uyarınca hayata geçirilmesi planlanan sisteme göre Türkiye’nin doğusunda yer alan bir ülkeden, NATO ülkelerini hedefleyen bir füzenin ateşlenmesi durumunda füze kalkanı erkenden uyarı yaparak, devreye girecek ve füzenin yerine ulaşmadan havada NATO füzeleri tarafından imha edilmesini sağlayacak.

NATO yetkilileri bu sistemin sadece savunma amaçlı olduğunu vurguluyor. Askeri yetkililere göre, kalkan sistemini oluşturan radarlar 3 bin kilometre uçabilen orta ve uzun menzilli füzeleri hedefliyor. Füze kalkanının nereden idare edileceği ve radarların hangi ülkelere yerleştirileceği 2010 sonrasında NATO ve Rusya arasında soruna neden oldu. NATO’nun radar sistemini önce Çek Cumhuriyeti’ne ve Polanya’ya yerleştirmek istemesine Rusya büyük tepki verdi. İki taraf arasında yapılan diplomatik görüşmelerden sonra radarların Malatya‘nın Kürecik İlçesi’ne yerleştirilmesi kararlaştırıldı.

Yeni sistemin komando merkezi Amerika’nın Almanya'da bulunan ve ülke dışındaki en büyük hava üssü Ramstein olacak. Ramstein’da konuyla ilgili haberleri doğrulayan bir NATO yetkilisi, hava üssünün bu görevi üstlenebilmesi için gerekli yapılanmanın kısa bir sürede başlayacağını ve füze kalkanının en geç 2020 yılına kadar tüm kapsamıyla çalışmasının hedeflendiğini açıkladı. Verilen bilgiye göre, Ramstein’deki merkezde Türk ordusundan general seviyesinde bir irtibat subayının görev alması planlanıyor, aynı zamanda İzmir'in yakınındaki Çiğli'de bulunan NATO Hava Üssü’ndeki personelin bir bölümünün de Ramstein’a kaydırılması ve buradaki askeri personel sayısının 400’den 500’e yükseltilmesi düşünülüyor.

Ramstein’la ilgili haberi yorumlayan Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maizière, Amerikan askeri birliklerinin büyük bir bölümünün Almanya’dan çekilmesinden sonra da ülkenin ABD için stratejik açıdan en önemli ortağı olmayı sürdüreceğini söylerken, yeni sistemin Ortadoğu ülkelerinden, özellikle de İran’dan Avrupa ve genelde de NATO üyelerine yönelik olası füze saldırılarına karşı korunmayı amaçladığını vurguladı. ABD Savunma Bakanı Leon Panetta iki hafta önce Amerikan ordusunun önümüzdeki 10 yıl en az 487 milyar dolar kesinti sağlamasını amaçlayan yeni savunma stratejisi kapsamında Almanya’dan bir tugay asker çekeceğini ve bazı askeri üslerin kapatılacağını açıklamıştı. İranlı üst düzey bir Devrim Muhafızı komutanı ise ülkesine karşı uygulanacak herhangi bir saldırı durumunda, İran’ın NATO füze kalkanı sistemini etkisizleştirmek için plan yaptığını ve Malatya'ya kurulması planlanan radarların da hedef alınacağını söylemişti.


XS
SM
MD
LG