Erişilebilirlik

NATO Doğu Avrupa’ya Asker Konuşlandırıyor


NATO liderleri, bir dönem Sovyet Bloğu’nda yer alan Baltık ülkelerine ve Polonya’ya askeri birlikler konuşlandırılması konusunda uzlaşmaya vardı.

28 üyeden oluşan NATO, 3-4 bin askerden oluşan 4 tabur askeri doğu üyelerini muhtemel Rusya tehdidine karşı korumak için Avrupa’nın kuzeydoğusuna konuşlandırma kararı aldı.

Karar, Polonya'nın başkenti Varşova'daki NATO Zirvesi'nde alındı. NATO bununla birlikte Moskova ile diyalogdan yana olduğunun mesajını da verdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, zirvenin ilk günü sonunda düzenlediği basın toplantısında, “taburlar güçlü ve çok uluslu olacak, bir üyeye saldırının bütün ittifaka yapıldığını gösterecekler” dedi.

Amerika Başkanı Barack Obama da plan çerçevesinde Amerika’nın Polonya’ya bin asker konuşlandıracağını belirtti.

Almanya Litvanya’daki, İngiltere Estonya’daki, Kanada’da Letonya’daki tabura komutanlık edecek. Fransa gibi diğer ülkeler asker sağlayacak.

Obama, Rusya ile diyalog çağrısı yaparken Ukrayna’daki ateşkese tamamen uyuncaya kadar kadar müttefiklerine “yaptırımlara devam edin” mesajı verdi.

Almanya Başbakanı Angela Merkel de NATO’nun savunma kabiliyetini arttırırken Moskova ile diyaloğa da önem verdiğini söyledi. Merkel, gelecek hafta NATO-Rusya arasında gerçekleştirilecek görüşmenin Baltık hava sahasında tehlikeli durumları engellemek amacı taşıdığını belirtti.

Merkel, “Amerika ve Rusya’nın Suriye’deki işbirliğinden anladığımız, NATO ve Rusya’nın hareketlerini koordine etmesi iki tarafın da çıkarına” dedi.

Kremlin ise NATO’nun Rusya’dan tehdit olarak söz etmesini saçma olarak niteledi ve Varşova Zirvesi’nde sağduyunun hakim olması çağrısı yaptı. Kremlin sözcüsü Dimitri Peskov, Moskova’nın NATO ile işbirliğine hazır olduğunu söyledi.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG