Erişilebilirlik

Ukrayna Parlamentosu Yeni Hükümeti Onayladı


A foto publicada na Sexta-feira 27 de Maio, 2016, mostra um membro da organização humanitária Sea-Watch com um bebé ao colo, morto por afogamento, após o naufrágio de um barco ao longo da costa líbia.
A foto publicada na Sexta-feira 27 de Maio, 2016, mostra um membro da organização humanitária Sea-Watch com um bebé ao colo, morto por afogamento, após o naufrágio de um barco ao longo da costa líbia.

Ukrayna parlamentosu, yeni hükümeti onayladı. Batı yanlısı politika izlemesi beklenen yeni hükümette yer alacak kişiler arasında ülkenin yaşadığı ayrılıkçı savaştan zarar gören ekonomisini toparlamak amacıyla atanan "yabancı uyruklu" teknokratlar da bulunuyor.

Başbakan Arseniy Yatsenyuk'un liderliğindeki yeni hükümet görevine başlamaya hazırlanırken, ülkenin doğusunda sekiz aydır çatışmaya devam eden Ukrayna ordusu ve Moskova yanlısı ayrılıkçılar, yeni ateşkes ilan etti.

Son aylarda ilan edilen ikinci ateşkese rağmen, Donetsk'in dışındaki havaalanı çevresinde topçu ateşi devam ediyor.

Yeni Ukrayna hükümetinde maliye bakanlığını Amerikan vatandaşı Natalie Jaresko üstlenecek. Jaresko bu görev için Ukrayna vatandaşlığı verilen bakanlardan biri oldu. Geçmişte Amerika Dışişleri Bakanlığı'nda görev yapan Jaresko, daha sonra Ukrayna'da Horizon Capital'ın kurucularından biri oldu.

Ekonomi bakanlığını ise Litvanyalı yatırım bankacısı Aivaras Abromavicius yürütecek.

Ayrıca Gürcistan'ın eski Sağlık Bakanı Aleksander Kvitaşvili, Ukrayna'daki yeni kabinede de aynı rolü üstlenecek.

Yeni Ukrayna hükümeti, eski Cumhurbaşkanı Viktor Yanukoviç döneminde yaygın hale gelen yolsuzluk sorunuyla mücadele etmeye kararlı olduğunu bildiriyor. Yanukoviç bu yılın başında Kiev'de düzenlenen halk ayaklanmasında devrilmişti. Ancak, Yanukoviç'in devrilmesi, Ukrayna'da aylar sürecek ayrılıkçı savaşı başlattığı gibi, Rusya'nın bu ülkeye doğrudan müdahalesine de sonuçlandı.

NATO'dan Ukrayna'ya Destek

Bu arada NATO ülkeleri dışişleri bakanları Brüksel’de bir araya geldikleri toplantıda Ukrayna ordusuna yeni destek planını açıklarken, Rusya’yı Ukrayna’da istikrarı bozmak için sürdürdüğü eylemler nedeniyle kınadı.

Brüksel’de bakanlar toplantısında konuşan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya’nın eylemleriyle yalnızca Ukrayna’da değil tüm Avrupa-Atlantik bölgesinde istikrar ve güvenliği tehdit ettiğini söyledi.

Stoltenberg Rusya’ya Ukrayna’dan güçlerini ve askeri teçhizatını çekme, sınırı uluslararası gözlemcilere açma ve Ukrayna’nın uluslararası kamuoyu tarafından tanınan sınırlarına uyacak bir biçimde bir çözüme gitme çağrısı yaptı.

Stoltenberg, ayrılan fonların Ukrayna’ya askeri lojistik, komuta kontrol, siber güvenlik ve eski askerlerin tekrar eğitimi konusunda yardımcı olacağını belirtti. Genel Ssekreter aynı zamanda yaralı askerlerin bakımı için beşinci bir fon oluşturulacağını da ekledi.

Toplantıdan önce Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın açıkladığı ateşkese göre, iki taraf 6 Aralık’tan itibaren çatışma bölgelerinden ağır silahları çekecek.

Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar 5 Eylül’de Beyaz Rusya’nın başkenti Minsk’te Rusya’nın aracılık yaptığı bir ateşkese imza atmıştı, ancak anlaşma neredeyse her gün gerçekleşen çatışmalarla ihlal edilmişti. NATO’dan gelen açıklamada Rusya’ya ateşkese uy çağrısı yapıldı.

Aynı zamanda salı günü Donetsk havaalanı çevresinde Ukrayna ordusu ve ayrılıkçılar arasında ateşkes ilan edildi. Havaalanı çevresinde aylardır yoğun çatışmalar yaşanıyor.

Bölgede bağımsızlık ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti’nin lideri Andrey Purgin saat öğren 3’ten itibaren ateşkes ilan ettiklerini açıkladı.

Nisan ayında başlayın ayrılıkçı çatışmalardan bu yana Ukrayna’nın doğusunda 4 bin 300’den fazla kişi yaşamını yitirdi.

STÜDYO VOA

Biden Yönetimi ve İsrail arasında ilişkiler geriliyor mu? – 9 Mayıs
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG