Erişilebilirlik

NATO Birlikleri Kızıl Meydan'daki Geçit Törenine Katıldı


İkinci Dünya Savaşı’nın son erişinin 65’inci yıldönümü törenlerle kutlandı.

Moskova’daki tören, Sovyetler Birliği’nin çöktüğü 1991 yılından bu yana düzenlenen en büyük kutlama oldu. Kızıl Meydan’daki törene 10 bin Rus askerinin yanı sıra ilk kez NATO üyesi ülkelerden; Amerika, Fransa, İngiltere ve Polonya’dan birlikler de katıldı.

Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, 65 yıl önce Nazizm’in yenilgiye uğratıldığını, halkları yokeden bir makinanın durdurulduğunu söyledi.

Kızıl Meydan’daki törene Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Çin devlet başkanı Hu Jintao’nun da aralarında bulunduğu çok sayıda dünya lideri katıldı.

Rusların ‘Kurtuluş Savaşı’ olarak bildiği İkinci Dünya Savaşı sırasında en az 20 milyon Rus’un öldüğü tahmin ediliyor.

Savaşın sona erişinin 65. yıldönümü nedeniyle Avrupa başkentlerinde de anma törenleri düzenlendi.

Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, Paris’teki Charles de Gaulle anıtına çelenk koydu. Eski Cumhurbaşkanı General de Gaulle savaş sırasında Nazilere direnişin lideriydi.

Londra’da da yeni hükümetle ilgili görüşmelere ara veren siyasi liderler Parlamento binası yanındaki savaş anıtına çelenk koydu.

Başkan Obama da savaşın sona erişini, insanlık tarihinin en önemli olaylarından biri olarak niteledi ve Nazilerin sıradan insanların olağanüstü özverileriyle yenildiğini belirtti.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG