Erişilebilirlik

NATO: 'ABD - Rusya Anlaşması Memnunluk Yarattı'


Amerika ve Rusya nükleer silahların sayısının azaltılmasını öngören anlaşmanın yenilenmesi konusunda uzlaşmaya vardı

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen Amerika'yla Rusya'nın nükleer silahlar konusunda anlaşmaya varmasının memnunluk yarattığını söyledi.

Brüksel'de bir konuşma yapan Rasmussen yeni anlaşmanın Rusya'yla NATO arasında daha fazla işbirliği yapılmasının önünü açabileceğini kaydetti.

Amerika ve Rusya nükleer silahların sayısının azaltılmasını öngören anlaşmanın yenilenmesi konusunda uzlaşmaya vardı. Yeni anlaşmaya göre her iki ülke nükleer silah stoklarını üçte bir oranında azaltacak. Böylece Amerika ve Rusya'nın nükleer başlık sayısı 1500'e indirilecek.

8 Nisan tarihinde Prag'da imzalanacak anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için Amerikan Senatosu'nun ve Rus parlamentosunun onayı gerekiyor.

Başkan Barack Obama son 20 yıl içinde hazırlanan en kapsamlı silahsızlanma anlaşmasını imzalayacaklarını söyledi.

Rusya Devlet Başkanı Dimtri Medvedev'in sözcüsü yeni START anlaşmasının her iki ülkenin de çıkarına olduğunu söyledi.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, anlaşma sayesinde Amerika ve Rusya'nın nükleer silahların yayılmasını önleme konusunda daha etkin bir konuma geldiklerini ve bunun İran veya Kuzey Kore gibi ülkeler nezdinde yapılan girişimleri olumlu yönde etkileyeceğini kaydetti.

Nükleer silahların sınırlandırılması konusunda önemli çalışmalar yapmış olan Amerikalı Senatör Richard Lugar da anlaşmanın memnunluk yarattığını söyledi. Lugar, anlaşmanın Senato'da hızlı bir şekilde onaylanması için çalışacağını belirtti.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon da silahsızlanma anlaşmasının önemli bir eşik olduğunu ve Nükleer Silahların Yayılmasını Önleme anlaşmasının gözden geçirileceği toplantıya ivme kazandıracağını açıkladı.

Amerikalı ve Rus yetkililerin son bir yıldır üzerinde çalıştığı anlaşma, 1991 yılında dönemin başkanları George H.W. Bush ve Mikhail Gorbachev tarafından imzalanan Stratejik Silahların Azaltılması Antlaşması'nın (START) yerine geçecek. START I anlaşması Aralık ayında yürürlükten kalkmıştı.

XS
SM
MD
LG