Erişilebilirlik

NASA’nın Gelecekle İlgili Projeleri


NASA’nın Gelecekle İlgili Projeleri
NASA’nın Gelecekle İlgili Projeleri

Amerikan uzay dolmuşu Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderilmek üzere 1 Kasım’da Florida’dan fırlatılacak. NASA önümüzdeki yıl uzay dolmuşu programını sona erdireceğini açıkladı. Bu nedenle, Discovery’nin uzaya yapacağı son sefer dikkatle izleniyor.



Uzay dolmuşu Discovery, 1980’li yılların başından beri uzaya astronot ve kargo taşıyor. NASA’nın başkanı eski astronot Charles Bolden, ”Uzay dolmuşu devrinin kapandığını görmek insanı duygulandırıyor ancak bu, alınması gereken en doğru karar,” diyor.

NASA astronotlu uzay uçuşlarında yeni bir devir başlatmaya hazırlanıyor. İnsanları uzaya taşıyacak ticari araçların geliştirilmesine milyarlarca dolar harcamayı planlayan NASA, roket teknolojisine daha fazla yatırım yapmak istiyor. Ancak teknik sorunlar ve maliyetin tahmin edilenden çok daha fazla olması nedeniyle yeni nesil uzay araçlarının yapımı sekteye uğruyor. NASA’nın Uluslararası Uzay İstasyonu’na erişim için Rus Soyuz uzay araçlarını kullanması ve bunun için milyonlarca dolar harcaması gerekecek. Yeni planın sürdürülebilir olmadığını söyleyen Başkan Obama’nın uzay programının geleceği için kendi planları var. Başkan, ”İşe tarihte ilk kez astronotları bir asteroide göndererek başlayacağız. 2030’lu yılların ortasında Mars gezegeninin eksenine insan gönderebileceğimizi düşünüyorum. Sonra da Mars’a ayak basacağız,”diye konuşuyor.

Obama Yönetimi Mars’a yolculuk planının gerçekleşmesi için 2020‘de Ay’a insan gönderme projesine ayrılan fonlarda kesinti önerisinde bulunuyor. Bu durum, binlerce NASA çalışanının işine son verilmesi anlamına geliyor. Bolden, bu yılın çok zor geçeceğini söylüyor: ”Bu programlarda çalışan elemanlarımız için bu karar birisinin ölümü gibi. Bu elemanlarımıza kendilerini toparlamaları için süre tanınması gerektiğini düşünüyorum.”

NASA, Boeing gibi şirketlerin uzay taksileri geliştirmesi için milyonlarca dolar harcamayı planlıyor. Uzay taksileri 2015 yılında turistleri kısa süreliğine uzaya götürmek için tasarlanıyor. Charles Bolden, ucuz uzay seyahati hizmetini teşvik etmenin NASA’nın atacağı doğru bir adım olduğu görüşünde.

Maryland Üniversitesi’nden uzay mühendisliği profesörü Mark Lewis, insan ve teçhizatı uzaya taşımak için tamamen ticari uzay araçlarından yararlanma planının NASA için bir gerileme anlamına geleceği kanısında. Uzman, “NASA şu anda bir yol ayrımına gelmiş durumda. Dairenin sadece birkaç yıllık değil, belki de onyıllar boyunca geleceğini değiştirecek büyük kararlar alınıyor. Uzayı ticari sektörlere açma fırsatını değerlendirmeyi düşünürken uzay araştırmalarında çok çalışarak elde ettiğimiz becerilerimizi yitirmemeye de özen göstermemiz gerekiyor,” diye konuşuyor.

Amerikan Üniversitesi’nden Howard McCurdy ise, NASA’nın ticari roket ve uzay araçlarına fon ayırmasının, dairenin derin uzay keşfi için gereken teknolojiyi geliştirmesine yardımcı olacağını söylüyor: ”Tanık olacağımız en büyük değişim Amerika ve uluslararası ortaklarının 35 yıldır ilk kez dünya yörüngesinden çıkarak güneş sisteminin derinliklerini araştırmaya başlaması olacak.”

NASA geleceğin uzay uçuşları için yeni bir rota belirlerken bazı uzmanlar dairenin uzun vadeli amaçlarına erişip erişemeyeceğini merak ediyor. Beyaz Saray ve Kongre’yle NASA arasındaki bütçe savaşları, ticari uzay sanayiine ne kadar yatırım yapılması gerektiği, NASA’nın izleyeceği yeni rotanın belirlenmesinde büyük rol oynayacak.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG