Erişilebilirlik

NASA’nın İlk Siyah Başkanı: Charles Bolden


Charles Bolden
Charles Bolden

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın Başkanı eski astronot Charles Bolden NASA’yı yeni bir döneme taşımak istediğini söylüyor. Bolden NASA başkanlığına getirilen ilk siyah Amerikalı. Bolden’ın başında bulunduğu, milyarlarca dolarlık bütçeye sahip olan NASA’da 18 bin kişi çalışıyor.

NASA Başkanı Charles Bolden Washington’da bir okulu ziyaret ediyor. Bolden öğrencileri matematik ve fen bilimlerinde başarılı olmaya ve meslek seçimlerini NASA’dan yana yapmaya teşvik ediyor. Bolden, "İdari işlerle ilgileniyor olsanız bile NASA’yı düşünün. NASA’da çalışan doktorlarımız, hemşirelerimiz, avukatlarımız, idari yöneticilerimiz ve kimyagerlerimiz var,” diyor.

Bolden NASA’nın 12’inci başkanı. Başkan olarak bir görevi de okulları ziyaret ederek öğrencileri fen bilimleri alanlarında çalışmaya teşvik etmek. Charles Bolden, “Çocuklara üç şeyin önemini anlatıyorum. Birincisi çok ders çalışmak, o zaman çocuklar ne çalışalım diye soruyor. Ben de onlara herşeyi çalışmalarını ama bilim ve matematiğe özel ilgi göstermelerini söylüyorum. Bu arada tarih ve dili de unutmamak gerekiyor,” şeklinde konuşuyor.

NASA merkezinde Bolden’in günlük işleri çok yoğun. Astronotluktan NASA başkanlığına terfi eden Bolden’ın 16 yıllık kariyeri de en üst seviyeye ulaşmış oldu. Bolden başarısında ailesinin büyük payı olduğunu söylüyor. Charles Bolden şöyle konuşuyor: “Annemle babam her zaman bana ve kardeşime bizi sınırlayan tek şeyin kendi aklımız ve davranışlarımız olduğunu söyledi. İstediğimiz herşeyi olabileceğimiz fikrini aşıladı.”

Bolden, Güney Carolina’da ırk ayrımcılığının had safhada yaşandığı günlerde astronot olmayı hayal etmediğini söylüyor. Ancak Amerikan Donanma Akademisi’ni bitirdikten sonra Kara Kuvvetleri’nde pilotluk yapmış. O günlerde dünyanın çevresinde dolaşan ikinci siyah astronot ünvanına sahip Ron McNair ile tanışmış. McNair Bolden’dan kendisini örnek almasını istemiş. Bolden o günleri şöyle anlatıyor: “1980’li yıllarda bile hala önyargının yaşandığı yerler vardı. Ama NASA’da çalışanlar çoğunlukla harika insanlardı. Gösterdiğiniz başarıya göre değerlendiriliyordunuz ve hepimiz işimizde çok iyiydik.”

Bolden ilk kez 1986 yılında uzay dolmuşuna pilotluk yaptı. 10 gün sonra McNair’in de aralarında bulunduğu 7 astronot Challenger uzay dolmuşunun infilak etmesiyle yaşamlarını yitirdi. Bolden olaydan sonra NASA’nın baş güvenlik yetkilisi oldu ve uzay dolmuşu seferlerinin yeniden yapılması için çalıştı. 1990 yılında Bolden uzay dolmuşu Discovery’nin Hubble uzay teleskopunun uzaya yerleştirildiği misyonuna öncülük etti. O tarihten beri teleskop uzayın derinliklerinin benzersiz resimlerini dünyaya gönderiyor. Bolden NASA’nın geleceğiyle ilgili vizyonunun açık olduğunu söylüyor. Bolden amacının gençleri hayallerinin peşinden gitmeye, uzayın ve dünyanın gizemlerini keşfetmeye teşvik etmek olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG