Erişilebilirlik

NASA'dan Yeni Teleskop


NASA'dan Yeni Teleskop
NASA'dan Yeni Teleskop

Milyarlarca ışık yılı uzaklığındaki galaksilerden gelen ışık öyle zayıflar ki gözle görülemez hale gelir ve ısıya dönüşür. Bu ısı sadece 0 derecede soğutulmuş aletler tarafından algılanabilir. Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA işte bu ısıyı ölçebilecek yeni bir uzay teleskobu inşa ediyor.

NASA'ya bağlı Goddard Uzay Merkezi'ndeki temiz odada mühendisler yeni kızılötesi bir teleskop inşa ediyor. Teleskoba NASA'nın ikinci başkanı James Webb'in adı verildi. Mühendisler 2014 yılında kullanıma girecek teleskobun milyarlarca ışık yılı ötesine bakabileceğini umuyor.

Teleskop projesinden sorumlu bilimadamı Jonathan Gardner 6 buçuk metre genişliğindeki merceğin çok küçük kızılötesi ışınları bile ayırdedebileceğini çünkü teleskobun çok soğuk tutulacağını söylüyor. Tenis sahası büyüklüğündeki radyatör ekranı teleskopu dünyanın ve güneşin ısısından koruyacak.

Peki bilimadamları geçmişe nasıl bakabilecek? Cevabı Jonathan Gardner açıkılıyor:

"Geçmişi görebileceğiz çünkü ışığın uzak mesafeden bize ulaşması zaman alan bir süreç. Ne kadar uzağa bakarsak o kadar geçmişe bakıyor olacağız. Yeterince uzağa bakabilirsek evrenin çok daha genç olduğu zamanı görebiliriz. Büyük patlamaya kadar geçen süreci görmemiz mümkün olabilir."

Gardner bilimadamlarının ilk galaksilerin ne zaman oluştuğunu bilmek istediklerini söylüyor. Bu galaksiler neye benziyordu? Karakteristik özellikleri nelerdi? Yıldızlar nasıl oluştu? Bir çok bilimadamı henüz varlığı bilinmeyen bir şeyleri bulma peşinde.

Teleskobun üç kızılötesi kamerası olacak. Bunlar mevcut bütün kameralardan daha hassas olacak. Teleskobun büyük aynası özel altın kaplama aynalardan oluşacak. Gardner anlatıyor:

"İlk ayna 18 altıgen bölümden oluşuyor. Bu bölümlerin her biri hareketli kollar tarafından destekleniyor. Bu süreç boyunca, teleskop yörüngede olduğu sürece bu aynalara komuta edebilecek ve aynaları hizada tutabileceğiz."

Jonathan Gardner yeni teleskobun dünyadaki bütün bilimadamlarının hizmetinde olacağını ve bu bilimadamlarının projelerinin bilimsel değerine göre sıraya konulacağını söylüyor:

"Gökbilimcilerden bize önerilerini sunmalarını isteyeceğiz. Her hangi bir üniversiteden her hangi bir gökbilimci teleskobu nasıl kullanmak istediğine dair bir öneri sunabilecek. 100 bilimadamından oluşan bir komisyon bu önerileri değerlendirecek ve aralarından en iyilerini seçecek."

Gardner bu sürecin teleskobun bilime en iyi şekilde hizmet etmesini sağlayacağını ve en önemli, güncel sorulara yanıt arayacağını söylüyor. Yeni teleskop 2014 yılında yörüngeye girecek ve 10 yıl yörüngede kalacak. Teleskobun yaşam süresi kalkış motorlarındaki yakıtın kalitesiyle bağlantılı olacak. Teleskop dünyadan bir milyon kilometre mesafede duracak. Astronotlar teleskobu ziyaret edip yakıt ikmali yapamayacak.

XS
SM
MD
LG