Erişilebilirlik

NASA Uzay Taksisi İçin Kesenin Ağzını Açtı


Blue Origin şirketinin uzaya astronotları getirip götürmek için tasarladığı araçlardan birinin temsili fotoğrafı
Blue Origin şirketinin uzaya astronotları getirip götürmek için tasarladığı araçlardan birinin temsili fotoğrafı

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi (NASA), astronotları Uluslararası Uzay İstasyonu’na taşıyacak uzay taksilerini tasarlamaları ve yapmaları için en az iki özel şirkete milyonlarca dolar vermeye hazırlanıyor.

NASA’dan yapılan açıklamaya göre, 21 ay sürecek proje kapsamında uzay taksilerinin tasarımını tamamlamaları için iki şirkete ayrı ayrı 300 ila 500 milyon dolarlık bütçe ayrılması planlanıyor.

NASA, bu yıl için Kongre’den istediği bütçenin sadece 406 milyon dolarına onay alabildi. Bu yüzden, uzay taksisi tasarımı için 3’ncü bir şirketle de çalışma projesinin bir süreliğine rafa kaldırılabileceği belirtiliyor.

Bu iki özel şirketin, hazırladıkları tasarımları astronotları taşıyacak araçlar olarak sertifikalandırılabilecek hale getirmeleri bekleniyor. NASA, özel şirketlerin tasarlayacağı uzay taksileriyle Uluslararası Uzay İstasyonu’na yapılacak uçuşların 2017 yılı civarında başlamasını planlıyor.

Amerikalı Astronotlar Rus Mekiğine 63 Milyon Dolara Girebiliyor

NASA’nın uzay taksisi ihalesine giren şirketlerden biri de Boeing
NASA’nın uzay taksisi ihalesine giren şirketlerden biri de Boeing


Amerika, astronotlarını Uluslararası Uzay İstasyonu’na gönderebilmek için şu anda Rusya’nın Soyuz mekiklerini kullanmak zorunda. Soyuz’da bir Amerikalı astronotun yer almasının maliyeti yaklaşık 63 milyon dolar.

Bir süre önce uzay programında değişikliğe giden NASA, uzay dolmuşlarının yüksek maliyetlerini de göz önünde bulundurarak bundan sonra astronotları taşıyacak uzay araçlarının özel şirketler tarafından tasarlanmasını isteyeceklerini açıklamıştı. Hâlihazırda mürettebat taşıyabilecek uzay taksilerinin yapılması için 4 şirket çalışmalarını sürdürüyor. Fakat bütçe sıkıntıları nedeniyle bu şirketlerden sadece ikisinin tasarımları üzerinde çalışılabileceği belirtiliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG