Erişilebilirlik

NASA John Glenn'in İlk Uzay Uçuşunun 50. Yıldönümünü Kutluyor


John Glenn
John Glenn

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, astronot John Glenn’in ilk kez Dünya yörüngesinde turlamasının 50’inci yıldönümünü kutluyor.

John Glenn, 20 Şubat 1962’de beş saatlik uçuş boyunca Dünya’nın çevresini üç kez turlamıştı. Uçuş bir insanın uzay ortamındaki tepkilerini ölçmeyi hedefliyordu.

Daha sonra Amerikan Senatosu’na da giren eski astronot, 50’inci yıldönümü etkinliklerine Ohio Eyalet Üniversitesi’nde katıldı.

Glenn, Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın uzay dolmuşu programına son vermesine karşı çıkıyordu. Halen 90 yaşında olan John Glenn, 1998’de senatörlük yaptığı sırada uzay dolmuşuyla ikinci kez uzaya çıktı. O dönem 77 yaşında olan Glenn, uzaya çıkan en yaşlı astronot oldu.

Amerika, yörüngedeki Uluslararası Uzay İstasyonu’na gidecek astronotları artık Rus uzay araçlarıyla uzaya taşıyor. NASA bunun dışında özel sektörün uzay aracı geliştirmesine destek veriyor. Başkan Barack Obama’nın gelecek yılki bütçesi, uzay araştırmalarında özel sektöre verilecek yardımların iki katına, 830 milyon dolara çıkarılmasını öngörüyor.

XS
SM
MD
LG