Erişilebilirlik

NASA Gençleri Bilim ve Teknolojiye Yönlendiriyor


NASA Gençleri Bilim ve Teknolojiye Yönlendiriyor
NASA Gençleri Bilim ve Teknolojiye Yönlendiriyor

Eğitim alanında yapılan bazı araştırmalara göre Amerika’da ortaokul ve lise öğrencileri, matematik ve fen dallarında diğer ülkelerdeki öğrencilere oranla daha başarısız. Şimdi NASA gibi bazı kurumlar, ortaokul ve lise öğrencilerini bilim ve teknoloji alanında kariyer yapmaya teşvik etmek amacıyla yeni programlar oluşturuyor.



Bu öğrenciler, bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik alanlarında deneylere katılıyor. Amerika Uzay ve Havacılık Dairesi NASA’nın başkanı Charles Bolden ve kısaca EPA olarak bilinen Çevre Koruma Dairesi’nin başkanı Lisa Jackson, Washington’daki bu ortaokulu ziyaret etti ve öğrencileri matematik ve bilim alanında okumaya teşvik etti.

Bolden, “Rekabette öne geçmek için çok çalışmanız gerek. Sizi laboratuvarlarda araştırma yapmaya yöneltecek bir iş yapmanız çok önemli. Çalışacağınız alan ne olursa olsun bu deneyimi edinmeniz gerekiyor.” diyor.

2011 yılı federal bütçesinde hem NASA hem de EPA, öğrenci ve öğretmenlerin bilim ve teknoloji dallarındaki yeterliliklerini arttırmak amacıyla 146 milyon dolar harcamayı planlıyor. Bolden, “Mümkün olabildiğince alt sınıfları etkilemeye çalışıyoruz. Ortaokul öğrencilerinin bilim ve matematikteki başarı düzeylerini, fen ve matematik dersleri okutan öğretmenlerin performanslarını yükseltmek istiyoruz.” diyor.

Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı’na göre, 15 yaşındaki Amerikalı öğrenciler, 57 ülke arasında matematik başarısı sıralamasında 25’inci, fen sıralamasındaysa 30’uncu. NASA Başkanı Charles Bolden’a göre, araştırmalar, Amerika’da bilim, teknoloji, mühendislik ve matematik dallarında öğrenci ve öğretmenlere yeterli eğitim verilmediğini gösteriyor.

Nasa Başkanı Bolden, “Matematik ve bilim eğitiminde, İskandinav ülkeleri başı çekiyor. Amerika çok geride kalıyor. Başkan Obama’nın çabaları ve bilim, teknik ve matematik eğitimine verdiği önem, 2020 yılına kadar her öğrencinin üniversite eğitimi almasını sağlama amacı takdire değer. Biz de NASA olarak Obama’nın bu amaçlarını gerçekleştirmek için çalışacağız.” diyor.

NASA, “Summer of Innovation” “Yenilik Yazı” adlı üç yıllık bir program başlatıyor. Program, ortaokul öğrencilerine yaz tatillerinde yoğunlaştırılmış matematik ve fen dersleri vermeyi amaçlıyor. Programın okul döneminde de sürdürülmesi düşünülüyor. Eğitimciler amacın öğrencilerin matematik, bilim ve teknoloji derslerindeki akademik başarısını arttırmak ve 21’inci yüzyılın bilgi temelli ekonomisinde kalıcı meslekler edinmelerini sağlamak olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG