Erişilebilirlik

NAFTA Yeniden Müzakereye Açılıyor


Amerika Başkanı Donald Trump’ın Amerika’yı NAFTA olarak bilinen Kuzey Amerika Serbest Ticaret Anlaşması’ndan çekmek için başkanlık kararnamesi yayınlayacağı yönündeki haberlerin ardından Beyaz Saray Trump’ın Kanada ve Meksika liderleri ile telefonda görüştükten sonra böyle bir adım atmamaya karar verdiğini açıkladı.

Trump başkanlığa adaylığını açıklamasıyla birlikte ticari anlaşmaları özellikle de NAFTA’yı birçok defa eleştirmişti. Trump, 1994’te imzalanan anlaşmanın “felaket” derecede kötü olduğunu ve Amerikan fabrikalarının Meksika’ya taşınmasına neden olduğunu kaydetmişti.

Beyaz Saray açıklamasında, “Başkan Trump, NAFTA’yı iptal etmeme konusunda bu aşamada anlaştı ve liderler üç ülkenin yararına olacak şekilde ulusal prosedürler doğrultusunda NAFTA’yı yeniden müzakere edebilmek için derhal harekete geçecekler” denildi.

Açıklamada ayrıca Trump’ın Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Pena Nieto ile çalışmaktan onur duyduğu ve yeniden müzakerenin üç ülkeyi daha güçlü yapacağına inandığı kaydedildi.

Meksika hükümetinden bir yetkili Trump ile Nieto arasındaki telefon görüşmesini de doğruladı.

Çarşamba günü de Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Kanada’nın her zaman masaya gelmeye hazır olduğu kaydedildi.

Trump bu hafta Kanada’yı kendi deyimiyle adil olmayan ticari uygulamalar nedeniyle eleştirmiş ve kereste ihracına yüzde 20 vergi getirmişti.

Birçok Meksikalı yetkili de ekonomik büyümeye yeterli katkı sağlamadığı gerekçesiyle NAFTA’yı hayal kırıklığı olarak yorumluyor.

STÜDYO VOA

EKOTÜRK Stüdyo VOA
lütfen bekleyin
Embed

No media source currently available

0:00 0:29:44 0:00
XS
SM
MD
LG