Erişilebilirlik

'Müttefiklerimizi Yalnız Bırakmadık'


Marietta Perkins prays during a vigil for victims behind the theater where a gunman opened fire on moviegoers in Aurora, Colorado July 20, 2012.
Marietta Perkins prays during a vigil for victims behind the theater where a gunman opened fire on moviegoers in Aurora, Colorado July 20, 2012.

Amerika Dışişleri Bakanı Hillary Clinton, Arapça yayın yapan El Hurra televizyonuna özel bir demeç verdi. Clinton, Amerikan hükümeti tarafından finanse edilen ve başkent Washington yakınlarındaki Virginia eyaletinden yayın yapan televizyona verdiği demeçte, ülkesinin Mısır’daki siyasi gelişmelere ilişkin politikalarını değerlendirdi.

Dışişleri Bakanı Clinton, “Amerika Ortadoğu’daki müttefiklerini yalnız bıraktığını savunlar var, bu konuda sizin görüşleriniz nedir?” şeklindeki soruyu şöyle yanıtladı: “Biz müttefiklerimizi yalnız bırakmadık. Bizim için iyi bir dost ve ortak olmanın yolu, dostunuza ve ortağınıza neler olduğunu söylemekten geçiyor. Geçmişte Cumhuriyetçi ve Demokrat başkanlarımız ve yönetimlerimiz, hem kamuoyu önünde hem de özel ortamlarda Mısır hükümetine aynı mesajı verdi: ‘Reform yapılmalı, değişim olmalı,’ diye. Biz başarılı olamadık, ama Mısır’daki muhalefet ve sivil toplum örgütleri de başarılı olamadı. Baskılar birikti, birikti ve son üç haftada gördüğümüz olaylarla sonuçlandı. Dostlarımıza mesajımız aynı: Değişim olmak zorunda. Bu değişimin bir düzen çerçevesinde yapılması mümkün, hatta bu istenen bir durum. Ama değişim belli sonuçlar yaratmalı, özellikle de gençler açısından.”

Bakan Clinton, Mısır’dan sonra Yemen, Cezayir ve Bahreyn’de de sokak gösterilerine katılanlara bir mesajı olup-olmadığı sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Gösteriler barışçı, şiddetten uzak olmalı. Mısır’da da böyle yapıldı ve başarılı oldu. Bu yöntem işe yarar, çünkü şiddete başvurmuyorsunuz, yalnızca gösteri yapmaya gidiyorsunuz. Bu size tartışma götürmez bir konum kazandırır. Evrensel hakları savunmaya devam edin, ama her değişim bir süreci gerektirir. Yalnızca bu sürecin parçası olmaya razı olun.”

Bakan, “Mısır’daki muhalefet liderlerinin, ordunun siyasetteki rolü konusunda kaygıları var. Siz de aynı kaygıları taşıyor musunuz?” sorusuna ise şu yanıtı verdi: “Muhalefetin ve sivil toplum örgütlerinin biraraya gelerek, bir takvim çerçevesinde yapılması gereken işleri listeleyen bir dizi talepte bulunması önemli. Ordu da doğru yönde adım atma konusunda istekli olduğunu gösterdi. Ancak muhalefetin, Mısır’ın gittiği yönü belirleme konusunda rehberlik çabalarını sürdürmesi gerekiyor. Umuyorum ki farklı unsurları içine alan muhalefet, son üç haftada olduğu gibi birlik sergilemeye devam eder, kişilerin yerine belli taleplerin arkasında durarak ülkeyi başarıya ulaştıracak değişimi sağlar.”

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG