Erişilebilirlik

Musul’dan Göç Hızlandı Sivil Ölümler Artıyor


Uluslararası Göç Örgütü, Musul operasyonunun başlamasından bu yana 10 bin Iraklı’nın evlerini terkettiğini bildirdi.

Irak hükümet birlikleri, Kürt güçleri, Sünni aşiretler ve Şii milislerin, Musul etrafındaki bazı kasabalar ve köyleri ele geçirdiği operasyon 9 günü geride bıraktı.

Birleşmiş Milletler, Musul operasyonunun ilk haftalarında 200 bin kişinin evsiz kalabileceğini açıklamıştı. Yardım örgütleri ilk aşamada 70 bin kişi için hazırlık yapmıştı.

Irak Göç ve Göçmenler Bakanlığı da, yerlerinden edilmiş Iraklılar’ın sayısının hızla arttığını açıkladı. Salı günü, 3.300 kişilik bir göç dalgasının yaşandığı da belirtildi. Bu, Musul operasyonunun başlamasından yana en büyük göç oldu.

Birleşmiş Milletler, IŞİD’in Musul’da yargısız infaz yaptığı ve sivilleri canlı kalkan olarak kullandığına dair bilgilere ulaştığını da belirtiyor.

BM İnsan Hakları Sözcüsü Rupert Colville, İsviçre’de gazetecilere yaptığı açıklamada, IŞİD’in Musul’da 50 eski polisi, Safina köyünde ise 15 sivili öldürmüş olabileceğini söyledi. Colville, bu bilgilerin tamamen doğrulanmadığını da ekledi.

BM sözcüsü, Musul’un güneyinde kurşunlanmış 70 sivilin de cesetlerine ulaşıldığını ancak cinayetlerden kimin sorumlu olduğunun bilinmediğini kaydetti; Irak ve müttefik güçlere, uluslararası insan hakları hukukuna uymaları çağrısı yaptı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG