Erişilebilirlik

Musul'daki Operasyonda Gazeteci Hayatını Kaybetti


Mosul operasyonunda ölen gazeteci Şifa Gerdi
Mosul operasyonunda ölen gazeteci Şifa Gerdi

Irak’ın Musul Kentinin IŞİD’ten geri alınması için başlatılan operasyon kentin batı yakasında devam ediyor. Bölgede şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Irak Kürt bölgesinde yayın yapan Rudaw TV’nin kadın muhabiri Şifa Gerdi, meydana gelen patlama yaşamını yitirdi.

Musul’un batısındaki bir havaalanını IŞİD güçlerinden geri alan Irak ordusu bugün Federal Polis güçleriyle birlikte Musul’un batısına eşzamanlı operasyon başlattı. Tayaran Mahallesi’ne giren Irak güvenlik güçleri bölgenin büyük bölümünü kontrol altına aldı.

Batı bölgesinde savunma hattı kuran IŞİD ise Irak güvenlik güçlerine bomba yüklü araçlar ve keskin nişancılarla saldırıyor. Koalisyon güçlerinin havadan destek verdiği Irak güçleri akşama doğru Mahmun bölgesini tamamen temizledi. IŞİD militanları 3 ayrı noktada bomba yüklü araçlarla saldırı düzenlerken, 10 bomba yüklü araç imha edildi. Operasyonda 100’e yakın militan öldürülürken, 75’i esir alındı. Güvenlik kaynakları esir alınanların arasında Rusya vatandaşlarının olduğunu söyledi. Bu arada IŞİD Irak güçlerine yönelik insansız hava araçlarıyla saldırılar yapmaya devam ediyor.


Terörle Mücadele Birliği Komutanlarından Fazıl Berwari, stratejik bir çok yolun kontrol altına alındığını belirterek, “Bugün operasyonun üçüncü günü, Musul’un stratejik mahallesi olarak bilinen Tel Reyan ve Memun mahallelerinde kontrol sağlandı Tüm yollar tutuldu. Kaçacak yerleri kalmadı. Ya teslim olacaklar ya da ölecekler. Musul’un batısındaki operasyon doğusundakinden daha farklı çünkü batı yakası daha dar. Her ne kadar bir savaş olsa da sürprizler olabilir ancak bu kadar erken sürede bu ilerlemeyi tahmin etmemiştik ”dedi.

Bu arada çatışmaların yoğunlaştığı Musul’un batısında yaşayanlar bölgeyi terk etmeye başladı. Yanlarına alabilecekleri kadar eşyaların alan ve çoğunluğu kadın ve çocuk olan bölge sakinleri, sorgulandıktan sonra, kamplara yerleştirildi.

Öte yandan operasyon sırasında bir gazeteci yaşamını yitirdi. Irak Kürdistan Bölgesinde yayın yapan Rudaw TV’nin Output Müdürü Şifa Gerdi Musul’da haber takibi sırasında meydana gelen patlamada yaşamını yitirdi. Kameraman Yunus Mustafa da yaralandı.

Rudaw’dan yapılan yazılı açıklamada, “Maalesef bugün Musul'u kurtarma operasyonunda haber takibinde olan Rûdaw'ın başarılı gazetecisi Şifa Gerdi, tuzaklanmış bir bombanın patlaması sonucu şehit düştü, kameramanı Yunus Mustafa da yaralandı. Şifa Gerdi, Rûdaw Medya Grubu'nun en aktif çalışanlarından biriydi. Rûdaw Televizyonu'nun kuruluşundan beri Kürt medyası ve ekranın tanınan bir yıldızıydı. O aynı zamanda Rûdaw Medya Grubu'nun aktif ve etkili bir yöneticisiydi. Musul’u kurtarma operasyonunun başında operasyona özel “Focus Musul” adlı programı sunan Şifa Gerdi, bir savaş muhabiri olarak da cephelerde gelişmeleri takip ediyordu.” denildi.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG