Erişilebilirlik

Musul’da Sona Doğru


Musul’u IŞİD’in elinden almak için geçen yıl başlatılan operasyon son aşamaya girdi. Örgütün sıkıştığı 5 mahalle ablukaya alındı.

Karadan Irak güçleri havadan ise koalisyon uçaklarının destek verdiği operasyonun son aşamasında, çatışmalar üç cephede yoğunlaştı. IŞİD’in sıkıştırıldığı Eski Musul, Bab Sincar (Şengal), Sihe, Şifa ve Zenceli mahallelerinde şiddetli çatışmalar yaşanıyor. Örgüt buralardan da çıkarılırsa, operasyon tamamlanacak.

Irak ordusunun saldırılarına IŞİD bombalı araçlarla intihar saldırısı düzenleyerek karşılık veriyor. Son 24 saatte 25’e yakın intihar saldırısı girişimi oldu. Araçlardan 5’i hedeflerine ulaşabildi. Ancak 20 araç ise hedeflerine ulaşmadan uçaklar tarafından imha edildi. Şiddetli çatışmalar sırasında, 4’ü keskin nişancı 22 militan öldürüldü.

Irak ordu güçlerinin operasyonun bu aşamadaki en önemli hedefi Nur Camii’ni ele geçirmek. Nur Camii IŞİD’in hilafet ilan ettiği camii olarak adını duyurdu. IŞİD'e ait 6 hedefin uçaklarca bombalandığı Bab Sincar bölgesi siyah dumanlarla kaplandı. Operasyonun iki hafta içinde tamamlanması planlanıyor.

Bu arada Birleşmiş Milletler'e göre IŞİD’in elindeki mahallelerde halen 150 bin dolayında sivil yaşıyor. Bombardıman altında olan siviller örgüt tarafından canlı kalkan olarak kullanılıyor. Irak uçakları kent üzerinde bildiri atarak, sivillerden güvenli bölgelere kaçmalarını istedi.

Bu arada kentin IŞİD’ten kurtarılan bölgelerinde insanlar normal yaşama dönmeye çalışıyor. Ramazan nedeniyle birçok kişi çarşılara akın ederek alışveriş yaptı. Kadınlar uzun aradan sonra ilk kez yalnız çarşıya çıkabildi.

STÜDYO VOA

Donald Trump’ın sus payı davasında yeni aşamaya geçildi – 22 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG