Erişilebilirlik

Musul'a Türk Askeri Sinyali mi?


Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz
Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz Irak ziyareti öncesi Musul'un IŞİD'den kurtarılması konusunda uluslararası koalisyonun üyeleri kendi üzerlerine düşeni yaparsa Türkiye'nin de üzerine düşeni yapmaya hazır olduğunu açıkladı

Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, Musul’un IŞİD’den kurtarılması açısından Türk askerince karadan operasyon yapılması konusunda, ABD’nin aralarında olduğu Batı ülkelerini işaret etti. Yılmaz, “Ulusal çıkarlar göz önüne alınarak, zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyona üye olmanın gereği yerine getirilir. Başbakanımız da ‘Diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa biz de yapmaya hazırız’ dedi” açıklaması yaptı.

lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:03:06 0:00

Milli Savunma Bakanı Yılmaz, TBMM’de AKP Grubu öncesinde basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Irak-Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütüyle mücadele konusunda ABD’nin aralarında bulunduğu Batı ülkelerince gerekli katkı verilmesi gerektiğini belirten Yılmaz, “Uluslararası koalisyonun Türkiye bir üyesidir. Bu koalisyonun üyesi olmakla somut katkı vermeye başlamıştır. Bunun dışında ne gibi bir katkı olabilir? Ulusal çıkarlar göz önüne alınarak, zamanı geldiğinde bir değerlendirme yapılır ve koalisyona üye olmanın gereği yerine getirilir” dedi.

Amerika’nın Sesi muhabirince yöneltilen “Türk askerince karadan Irak’a girilmesi seçeneği gelirse ne olacak?” sorusu üzerine Bakan Yılmaz, Irak’a gideceğini açıklayarak şunları dile getirdi:

“Başbakanımız ne demişti, diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa Türkiye de üzerine düşeni yapmaya hazırdır. (Yani karadan da girebiliriz mi diye yorumlayacağız bunu?) Kendi cümlenizi bana yorumlatmayın. Başbakanımız’ın tabirini kullanıyorum. Aynı soru soruldu. Başbakanımız da diğerleri kendi üzerine düşeni yaparsa biz de yapmaya hazırız dedi. Sadece Çarşamba günü Irak’a gideceğimi söyleyeyim arkadaşlar. Irak’tan döndükten sonra sorularını yanıtlayabilirim. Bağdat’ta Irak Savunma Bakanı, Dışişleri Bakanı ile görüşeceğim. (Erbil’e uğrayacak mısınız?) Erbil’e de uğrayacağım. 1 gün Bağdat’ta ertesi gün Erbil’e geçeceğim.”

Yılmaz, ayrıca Irak’a gerçekleştireceği ziyarette beraberindeki heyette Genelkurmay Başkanlığı ile Dışişleri Bakanlığı’ndan da temsilciler olacağını da söyledi.

Eğit-donat’ Kırıkkale’de olacak

Amerika’nın Sesi’nin “ABD ile Türkiye ‘eğit-donat’ anlaşması imzalandı. Nerede eğiteceğiz, nerede donatacağız?” sorusuna karşılık Yılmaz, “Amerika – Türkiye ortak komisyon kuracak. Bu komisyon tarafından hangi insanlara eğitim verilecek kararlaştırılacak. Bu belirlenecek insanlar Ankara’ya yakın Kırıkkale’deki askeri birlikte eğitim verilecek. Kimler eğitim alacağı Amerika ile Türkiye tarafından oluşturulacak komisyonla belirlenecek” diye konuştu.

CHP: Musul'a Mehmetçik gönderilmesine karşıyız

Bu arada CHP ise, hangi koşullar altında olursa olsun Irak'a Musul için gerçekleştirilecek olası bir askeri operasyonda Mehmetçik'in gönderilmesine karşı olduğu görüşünü açıkladı. CHP İstanbul Milletvekili Osman Korutürk, "Türk askerinin kendisine ait olmayan bir sorun için bu bölgedeki şiddet sarmalına girmesi son derece yanlıştır. AKP'nin uyguladığı basiretsiz, son derece yanlışlarla dolu dış politikası sonucudur komşularımızdaki tablo. Nasıl ki ABD Başkanı Barack Obama 'Amerikan askerinin savaşa girmesini istemiyorum' demiştir. Biz de Mehmetçik'in savaşa girmesini istemiyoruz" diye konuştu.

  • 16x9 Image

    Yıldız Yazıcıoğlu

    Yıldız Yazıcıoğlu, 1994-1998 döneminde Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladı. Mesleğe 1997 yılında Cumhuriyet’te stajyer olarak başladı. 1998-2000 döneminde yüksek lisans eğitimine devam etti. 2000 – Mayıs 2009 döneminde Milliyet’te mesleki kariyerini cumhurbaşkanlığı ve parlamento muhabirliği noktasına taşıdı. 2009 - 2011 yıllarında ABD’nin başkenti Washington DC’de kariyerini sürdürdü ve farklı medya kuruluşları için temsilcilik – yorumculuk görevlerini yürüttü. Bu dönemde VOA Türkçe’de eğitim aldı ve görev yaptı. Ardından Ankara’ya dönüşünde Habertürk TV’de, ArtıBir TV’de görevler üstlendi. Şu anda VOA Türkçe ekibinde görev almayı sürdürüyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG