Erişilebilirlik

Musul'a Karadan ve Havadan Operasyon


Aylardır planlanan, son günlerde ise Türkiye’nin katılma talebi nedeniyle tartışmalara konu olan Musul operasyonu, sabah Türkiye saati ile 6’da başladı. Operasyon Irak Başbakanı Haydar Abadi’nin "Musul'u IŞİD'ten kurtarma operasyonu başladı" açıklaması sonrasında geldi. Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesut Barzani’nin yönettiği operasyona binlerce peşmerge de katılıyor.

Operasyonun başlamasıyla Kürt güçleri doğudaki üç noktadan, Irak ordusu ise güneydeki bir noktadan hareket geçti. Zırhlı araçlar ve ağır silahlarla hareket eden güçler, ilk saatlerde direnişle karşılaşmadan dört köyü geri aldı. Musul-Erbil yolu üzerinde bulunan Hazır, Bartalla gibi köylerin öğleye doğru Kürt güçlerin eline geçmesiyle IŞİD yolun kontrolunu kaybetti.

Operasyonun başlamasıyla birlikte ilerleyen Kürt güçlerine IŞİD militanları bomba yüklü araçlarla saldırdı. Öğle saatlerine kadar 10’a yakın bomba yüklü araç imha edildi. 20 ton patlayıcı yüklü bir kamyon, Rudaw TV’nin canlı yayını sırasında peşmerge güçlerine saldırmak istedi. Kamyon, Milan füzeleriyle imha edildi.

Irak Ordusu ise Geyara bölgesinden ilerliyor. Musul merkezine yakın köylere kadar ilerleyen Irak ordusu ve IŞİD arasında şiddetli çatışmalar yaşanıyor.

Bartala köyüne giren peşmergeler, 20’ye yakın IŞİD militanını bir camide kıstırdı. Çatışmalar öğle saatlerine kadar sürerken, köy havadan bombalandı. IŞİD militanlarının köye bulunan tünellere ulaşmaya çalıştıkları öğrenildi.

Zertik Dağı civarındaki köyler ablukaya alınırken, IŞİD, uçakların görüş alanını kapatmak için Hemdani’deki petrol kuyularını ateşe verdi. Öte yandan bir peşmerge komutanı, yakınlardaki IŞİD militanlarına telefonla ulaşarak teslim olmalarını istedi. Ancak yanıt alamadı. Operasyonun ilk günü öğle saatlerine kadar planlanan yerlerin alındığı belirtildi. IŞİD onlarca kayıp vererek geri çekilmeye başladı.

Bu arada çatışmalar sırasında Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkan Yardımcısı Kusret Rasul Ali’nin oğlu YNK Politbüro üyesi Şalaw Kusret Resul yaralandı.

Operasyona Irak Ordusu ve Kürt güçleri ile birlikte 5 bin 200 Amerikan askeri de katılıyor. Değişik cephelere dağılan Amerikan askerleri çatışmalara katılmıyor. Amerikan askerleri istihbarat ve koordinasyon konusunda destek sağlıyor.

Bu arada Türkiye’nin eğittiği Haşdi Vatani isimli grup da operasyona katılıyor. Ancak Kürt yönetimi, Şii güçlerinin Kürt cephelerine sokulmayacağını açıkladı.

Irak ordusu ise Musul sakinlerine evlerini terk etmemeleri çağrısı yaptı. Ancak yine de Musul’dan göç olması halinde ihtiyaç duyulması durumunda kullanılmak üzere 5 kamp hazırlandı.

STÜDYO VOA

BM’den Gazze’de ‘kıtlık’ uyarısı – 18 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00
XS
SM
MD
LG