Erişilebilirlik

‘Musul’a Beklediğimizden Daha Hızlı İlerliyoruz'


Irak Başbakanı Haydar El İbadi, Musul operasyonunda beklenenden daha hızlı ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta konuşan İbadi, “Birliklerimiz, planladığımızdan çok daha hızlı şekilde Musul’a doğru ilerliyor,” dedi.

Dün Irak’taki Amerikan birliklerinin komutanı Tümgeneral Gary Volesky, Irak birliklerine, düşmana fırsat vermemeleri için çok hızlı hareket etmemeleri uyarısında bulunmuştu.

Volesky, “Iraklılar’a Musul’a hızla hareket etmemelerini söylüyorum. Üstünlük Irak birliklerinde, bu üstünlüğü korumaları ve düşmana ağır baskı uygulamaya devam etmeleri lazım. Düşman bu şekilde dağılacaktır,” dedi.

Bağdat’tan video-konferans aracılığıyla gazetecilerle konuşan Amerikalı komutan, IŞİD’in Musul’u savunmak için geleneksel savunma yöntemlerine başvurmalarını beklediğini, bu aşamadan sonra da gerilla taktiklerine başvurarak hem sivilleri hem de Irak birliklerini hedef alacaklarını söyledi.

Amerika, Musul operasyonunda Irak’a, istihbarat ve lojistik yardım verirken, tank ateşi, uçak ve helikopterle havadan destek veriyor. Ancak Musul operasyonu Amerika’nın tek odaklandığı cephe değil. Volseky, bazı Amerikan birliklerini, Irak’ın farklı noktalarına konuşlandırmış durumda. Bu şekilde IŞİD’in, Bağdat hükümetinin dikkatini ülkenin güneyine çekme çabalarının önlenmesi hedefleniyor.

Yaklaşan yeni mülteci krizi

Bu arada Save the Children adlı uluslararası yardım kuruluşu, binlerce sivilin Musul’u terk ettiğini açıkladı.

Yardım kuruluşu, son 10 günde, Suriye sınırındaki mülteci kampına beş bin kişinin gittiğini bildirdi.

Salı günü, Iraklı ve Kürt yetkililer, BM Mülteciler Komiseri Flippo Grandi’ye, sivilleri korumak için ellerinden geleni yapacaklarını söylemişlerdi. Grandi de Erbil’de gazetecilere yaptığı açıklamada, “Sivillerin can güvenliğini sağlamak sadece birkaç insani yardım örgütünün sorumluluğu altında olmamalı” dedi.

BM ve Irak hükümetinin, Musul operasyonu nedeniyle yersiz kalan 400 bin kişiye yetecek kadar yardım malzemesi var. Ancak kentte en az bir milyon kişi daha var.

“IŞİD militanları tuhaf davranıyor”

Bu arada Musul’da militanlar devriye gezerken, Amerika’nın Sesi’nin telefonla ulaştığı halk, kent merkezinde sükunetin hakim olduğunu ve çoğu kişinin “olacakları” beklediğini söyledi. Amerika liderliğindeki koalisyon uçakları, sivillere zarar vermemek için, Musul’daki mahalleleri hedef almaktan kaçınıyor.

Musul halkı sokağa çıkmaktan korktuklarını, IŞİD militanlarının hem daha hunhar, hem de beklenmedik şekilde davrandıklarını söylüyor.

İki çocuk babası Salim, “Pazar gününden bu yana mahallemde iki kişi meydanda infaz edildi. Militanlar kalabalık gruplar halinde değil de küçük gruplar olarak motosikletlerle dolaşıyor” dedi.

IŞİD militanları kent merkezinde de askeri hazırlıklarını sürdürüyor; yolları toprakla veya mobil bariyerlerle trafiğe kapatmış durumdalar. Kürt yetkililer, IŞİD militanlarının Musul içinde iki binayı da bombaladıklarını bildirdi.

Salı günü de, IŞİD, propaganda amaçlı iki video kaydını internette yayınladı. Görüntülerden ilkinde, Musul, eski videolar kullanılarak kent sakinlerinin alışveriş yaptığı canlı ve huzurlu bir yer olarak gösteriliyor. İkinci videoda, silahlı IŞİD militanları sokaklarda devriye gezerken, bir diğer maskeli IŞİD militanı da Amerika’yı tehdit eden konuşmalar yaparken gösteriliyor.

IŞİD, operasyonun başlamasından bu yana Musul yakınlarındaki 12 köyü kaybetti.

Ancak Amerikalı ve Iraklı komutanlar, IŞİD’in Musul savunması sırasında yollara bomba yerleştirmesini, intihar eylemleri düzenlemesini, gerilla taktiklerine başvurmasını ve keskin nişancılar kullanmasını bekliyor.

Musul’da çoğu savaş tecrübesine sahip, 3 ila 5 bin arasında IŞİD militanı bulunduğu tahmin ediliyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG