Erişilebilirlik

‘Musul Operasyonunda da Olacağız Masada da Olacağız’


Pazartesi gününün ilk saatlerinde başlayan Musul operasyonunu Türkiye de yakından takip ediyor. Operasyonda Türk Silahlı Kuvvetleri’nin yer verilmemesine ilk andan bu yana tepki gösteren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sürecin bundan sonraki aşamalarında Türkiye’nin etkin şekilde yer alacağının işaretini verdi.

Uluslararası İstanbul Hukuk Kongresi’nde konuşan Erdoğan, “’Türkiye Musul'a girmesin’ diyorlar. Ya nasıl girmeyeyim? 350 kilometre sınırım var, tehdit altındayım. 911 kilometre Suriye, 350 kilometre Irak. Hiç ilgi alakası olmayanlar giriyor. Bağdat onlara ‘Gel’ demiş, gel demediklerinde niye ‘Hayır’ demediniz? Saddam size ‘Gel’ mi dedi? Ama girdiler, kan gövdeyi nasıl götürdü? Milyonlarca insan öldü. Türkiye'nin olmadığı operasyondan doğabilecek neticelerden biz sorumlu değiliz. Biz operasyonunda da olacağız, biz masada da olacağız. Bunun dışında kalmamız mümkün değil” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’la Musul operasyonuna dair görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin Musul’dan uzak durmayacağını kesin bir dille ifade etti.

Erdoğan, Türkiye’nin Başika’da da kalacağının altını çizdi: “Musul’da bizim için bir tarih yatıyor, beyefendiler Misak-ı Milli'yi okurlarsa buranın bizim için ne anlama geldiğini anlarlar. Bizim Musul'da kardeşlerimiz var, aynı şekilde kuzeye doğru gittikçe sınıra yaklaştıkça orada akrabalarımız var. Bizim duyarsız olmamız mümkün değil. Kimse bizden Başika'dan çıkmamızı beklemesin, biz Başika'dayız ve DAEŞ'e karşı her türlü operasyonu yaptık, yapmaya devam ediyoruz.”

Erdoğan: “Sünni - Şii çatışmasına müsaade etmeyeceğimizi biliyorlar”

IŞİD’in Truva atı da olduğunu belirten Erdoğan’a göre, Musul operasyonuyla bölgede Şii-Sünni çatışması çıkarmak isteniyor: “Ülkemizin ısrarla Musul'dan uzak tutulması, mezhep çatışması kapanını bozacağımız içindir. Israrla sokulmak istenmiyoruz. Sünni - Şii çatışmasına müsaade etmeyeceğimizi biliyorlar. Irak ordusu kahir ekseriyeti Şia'dan oluşuyor, bunlar Musul'a geldiğinde Sünnilerle buluşacaklar. Biz buna izin veremeyiz.”

Numan Kurtulmuş: “Kimse mezhebi siyaset geliştirmek için fırsat kollamasın”

Bakanlar Kurulu toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Numan Kurtulmuş da Cumhurbaşkanı gibi mezhep çatışması ihtimaline işaret etti. Kurtulmuş isim vermeden İran’a tepki gösterdi.

Başbakan Yardımcısı, “Bu harekatı fırsat bilmek çok daha vahim sorunları ortaya çıkarır. Bundan böyle Şii milis, Sünni milis laflarını kenara atmamız lazım. Bölgedeki mesele Türkmenlik, Araplık, Kürtlük meselesi değildir. Bölgedeki mesele Musul'un kurutuluşu meselesidir. Onun için herhangi bir Musul operasyonunun mezhep arasındaki bir savaşa dönüştürülmemesi gerekir. Kimse mevcut karışıklığı fırsat bilerek burada etnik veya mezhebi siyaset geliştirmek için fırsat kollamasın” dedi.

Kurtulmuş: “Türkiye’nin Musul konusunda B ve C planları var”

En başından beri uluslararası koalisyonun operasyona destek veren Türkiye’nin operasyonda yer alacak savaşçıların yerel unsurlardan oluşturulmasını savunduğunu belirten Kurtulmuş, 4 bin civarında Musullu’ya Başika Kampı’nda bu kapsamda askeri eğitim verildiğinin altını çizdi: “Bunlara Ninova mücahitleri adını veriyorlar. Bunlardan 3 bin savaşçı da Peşmergeler’le birlikte bu savaşının içindedir. Türkiye'nin Musul konusunda B ve C planları da var, biz bu bölgede daha fazla hesapların hakim olmaması üzerinde duruyoruz. Bizi Musul anlamında ilgilendiren somut meselelerden biri de Başika'daki varlığımızdır. Bu askeri varlığımızdan asla vazgeçecek değiliz.”

Kılıçdaroğlu: “Dış politika Türkiye’yi felakete sürüklüyor”

Cumhuriyet Halk Partisi ise Cumhurbaşkanı ve hükümetin yanlış politikalarının Türkiye’nin Musul operasyonundan dışlanmasına yol açtığını düşünüyor.CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu’na göre, Türkiye yalnız Musul’da değil dünyanın her tarafında kapının önüne bırakılıyor: “Musul operasyonu başladı. Türkiye masanın dışında. Niye masanın dışında? Benim komşum, niye masanın dışında. Benim ağırıma gidiyor. Ben kendi ülkemin çıkarlarını savunmak ve korumak zorundayım. Ama bu dış politika Türkiye’yi felakete sürüklüyor. Yanlış bir politika izliyoruz. Mısır’la kavga ettik, Mısır Ro-Ro seferlerini iptal etti. TIR’larımız Mısır’a gidemiyor. Kim zarar gördü? Beyefendi yine koltuğunda oturuyor, yine esip gürlüyor. Gidin TIR şoförlerine, ihracatçılara bir sorun bakalım, bu işin sorumlusu kim?”

Dışişleri heyeti Bağdat’a gidecek

Bu arada Dışişleri Bakanlığı Irak'la yaşanan sorunların aşılması için bu hafta içinde Bağdat’a bir heyet gönderecek. Heyetin görüşmelerde gündeme getireceği konuların başında Başika Kampı’ndaki Türk askeri gücünün durumu ile Musul operasyonu yer alıyor.

Türk Hava Yolları da Musul operasyonun başlamasının ardından bugün yapılacak Bağdat ve Erbil uçuşlarını iptal ettiğini duyurdu.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG