Erişilebilirlik

'Musul Operasyonu Büyük Bir Mülteci Akınına Yol Açabilir'


'Musul Operasyonu Büyük Bir Mülteci Akınına Yol Açabilir'
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:01:56 0:00

Birleşmiş Milletler Mülteciler Dairesi, Musul’da çok sayıda Iraklı’nın evlerini terk etmesine hazırlanıyor. Daire, son aylarda Irak’taki farklı bölgelerde 213 bin kişinin şiddet eylemlerinden kaçmak için kenti terk ettiğini bildiriyor.

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği Sözcüsü Adrian Edwards, Irak Hükümeti’nin askeri harekatının Musul’a yönelmesiyle durumun daha da kötüye gidebileceği uyarısında bulunuyor.

Edwards, ”Çok fazla hatırlatmaya gerek yok, Musul Irak’ın ikinci büyük kenti. Musul’a yönelik askeri harekatın insani boyutları çok büyük olabilir. Bir milyon 200 bin Iraklı, harekattan etkilenecek” diyor.

Birleşmiş Milletler, evlerini terk edenler için daha fazla mülteci kampı kurmaya çalışıyor. Ancak, kamp kurulacak arazinin son derece kısıtlı olması ve fon sıkıntısı yüzünden Birleşmiş Milletler çok büyük zorluklarla karşı karşıya.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği, Irak’ın kuzeyinde altı farklı noktada mülteci kampı kurmaya hazırlanıyor. Kamp kurulacak arazi, yerel yetkililer tarafından belirlenip örgüte verildi. Bu arazinin binlerce evsiz insanı barındırmaya uygun olup olmadığı, hem BM hem de başka uluslararası kurumlarca değerlendiriliyor.

Ancak sorunlar bununla sınırlı değil. Birçok toprak sahibi, mülteci kampı oluşturulması için arazisini kiraya vermek istemiyor. Bazı arazilerse topografik yapıları, cepheye ya da askeri operasyonlara yakın olmaları ya da kamp alanı civarında patlamamış mayın bulunması yüzünden kamp kurmaya elverişli değil.

2014 yılının Ocak ayından bu yana 3 milyon 380 bin Iraklı, savaş yüzünden evlerini terk etmek zorunda kaldı.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG