Erişilebilirlik

Musul'da Yeni Cephe


Musul operasyonunun bugünkü hedefinde, Tılskof, Naveran, Başika ve Musul Barajı vardı. Peşmerge güçleri bu dört cephede kapsamlı bir saldırı başlattı. Sabah 6 sularında başlayan harekatta, Permergeler doğu ve kuzeydoğudan, Irak ordusu ise güneyden Musul’a ilerlemeye devam etti.

Bugünkü çatışmalar özellikle kuzeydoğu cephesinde yoğunlaştı. Tılskof Cephesi’nde IŞİD hedefleri, tank, top ve havan atışlarıyla vuruldu. Bu sırada koalisyon uçakları da havadan bombardıman yaptı. Gün boyu süren çatışmalarda Peşmergeler Naveran, Kaym, Sımaki ve Barime köylerini IŞİD militanlarından geri aldı. Fazıliye, Ömer Kapıcı ve Hursabat köyleri ise ablukaya alındı. Bu arada Naveran cephesinde IŞİD’in bir insansız hava aracı da Peşmergeler tarafından düşürüldü.

Türk askerlerinin bulunduğu Başika Bölgesi de bugün hareketliydi. Sabah operasyona başlayan Peşmergeler, gün içinde Harabe Delil, Büyük Tisharabe, Küçük Tisharabe ve Pirhelan köylerindeki IŞİD’lileri çıkardı. Peşmerge güçleri Başika kasabasının bir kilometre yakınına kadar ilerledi. Kontrolün sağlandığı yerlere Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin bayrağı çekildi. Peşmerge güçleri Musul kent merkezine 5 kilometre daha yaklaşmış oldu. IŞİD’in terkettiği yerlerde ise patlayıcı araması yapılıyor. Peşmerge güçleri 10’a yakın köyü ele geçirdi.

Bu arada IŞİD, hem Irak ordusuna hem de Peşmergeler’e bomba yüklü araçlarla saldırmaya devam etti. Tespit edilen araçlar havadan veya karadan vurularak imha edildi. Araçlardan birisi Rudaw TV’nin canlı yayını sırasında imha edildi.

Rudaw TV’de yayınlanan başka bir görüntüde ise Musul’daki günlük hayat ekrana taşındı. Rus uçakları tarafından çekildiği belirtilen görüntülerde, kentin bazı caddeleri görülüyor. Operasyon nedeniyle yaklaşık 5 bin kişinin Musul’dan kaçtığı da gelen bilgiler arasında.

Musul eski Valisi Nuceyfi’ye tutuklama kararı iddiası

Öte yanda Irak’ta bir mahkemenin Musul eski Valisi Asil Nuceyfi hakkında tutuklama kararı verdiği öne sürüldü. İddiayı Eski Başbakan Nuri Maliki'ye yakınlığıyla bilinen Musul Milletvekili Abdurrahman Lıwizi ortaya attı. Lıwizi, “İşgalci bir güç olan Türkiye güçleriyle bağlantı kuran Ninova Bekçileri lideri Asil Nuceyfi hakkında mahkeme tutuklama kararı çıkardı,” dedi. Ancak resmi kaynaklar konuyla ilgili açıklama yapmadı.

STÜDYO VOA

Trump’a ‘sus payı davası’ öncesinde konuşma yasağı – 27 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG