Erişilebilirlik

Musul Barajı Yüzbinleri Öldürebilir


ABD, Musul Barajı’nın büyük bir felaket yaratma riskinin yüksek olduğunu açıkladı. Yaşanacak bir kaza, baraj gölündeki muazzam büyüklükteki suyun, önüne çıkacak binaları, arabaları, askeri mühimmatı, zararlı kimyasalları ve elbette insanları yok edebilir.

Musul’un hemen kuzeyinden geçen Dicle Nehri’nin üzerindeki baraj, Irak’ın en büyük barajı. 1984’de inşa edilen Musul Barajı’nın yapısal sorunları var. Bu nedenle sürekli bakım ve çimento ile desteklenmesi gerekiyor.

Baraj gölünün tam kapasitesi 11 kilometreküp. Barajın tam kapasite dolurken yıkılması, nehir aşağı büyük bir dalganın yayılması ve belki de zamanında kaçamayan yüz binlerce insanın ölmesi anlamına gelebilir.

ABD’nin Bağdat Büyükelçiliği’nin yaptığı açıklamada, Dicle Nehri çevresinde yaşayan yaklaşık 500 bin - 1 buçuk milyon Iraklı’nın tahmin edilen sel alanında yer aldığını ve böyle bir felakette kurtulamayacağını açıkladı.

Sel sularının Musul’un bazı bölümlerinde, yalnızca 4 saat içinde 15 metreyi aşabileceği ve kent sakinlerine kaçacak zaman bırakmayacağı tahmin ediliyor.

Sular 3-4 günde Bağdat’a varabilir ve kenti ikiye ayıran nehrin suları 10 metreye kadar kabarabilir ve başkentteki havalimanının kapanmasına neden olabilir.

500 kilometrelik sel yolu, aynı zamanda altyapıya ve özellikle de enerji santrallerine zarar vererek ülkenin elektrik şebekesinin çökmesine neden olabilir. Tarım alanlarında oluşacak zarar da bir diğer konu.

Musul ve nehrin devamındaki alanlar büyük ölçüde IŞİD’in elinde. Bu da böyle bir felaket yaşanması durumunda uluslararası yardım çalışmalarına büyük bir engel oluşturuyor.

Irak hükümeti aylarca riskin ciddiyetini yadsıdıktan sonra, son günlerde barajın güçlendirilmesi gerektiğini kabul etti ve bakım ve tamirat için İtalyan şirketi Trevi ile anlaştı.

STK’lar ve insani yardım yardım kuruluşları şimdiden acil durum planları üzerinde çalışıyor.

Ancak halihazırda yüz binlerce insanın şiddet nedeniyle evinden olduğu Irak’ta böyle bir felaketin sonuçlarını kestirmek zor.

Barajın ne zaman çökeceği hakkında açık bir bilgi verilmese de ABD Büyükelçiliği, kurulacak bir erken uyarı sisteminin ve belirgin tahliye planlarının can kaybını azaltacağını ifade ediyor.

Elçilik, uluslararası kamuoyuna ve Irak hükümetine haftalardır böyle bir felakete karşı hazırlık yapılması konusunda yapılan gizli uyarılardan sonra bu duyuruyu yaptığını açıkladı.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG