Erişilebilirlik

Müslümanlar’a Saldırılarda %171 Artış


Londra Metropolitan Polis Teşkilatı verilerine göre Müslüman ve Yahudiler’e karşı işlenen nefret içerikli suçların oranında geçen yıla göre artış kaydedilirken, Paris saldırıları sonrasında Müslümanlar’a karşı işlenen suç oranında yüzde 171 artış olduğu ortaya çıktı.

İngiltere'de Müslümanlar’a karşı yapılan İslamofobik saldırılar 2014 yılı Kasım ayında 499 iken, 2015 Kasım ayında yüzde yaklaşık 64 artarak 818 oldu.

Yalnızca Kasım ayı incelendiğinde, Müslümanlar’a karşı yapılan saldırılar; 2014 Kasım ayında 60 olurken, 13 Kasım’da meydana gelen Paris saldırıları sonrasında ise 2015 Kasım ayında 163 saldırı kaydedildi.

Yılın aynı dönemlerinde, İngiltere'de Yahudiler’e karşı yapılan nefret odaklı saldırılar 2014 Kasım ayında 299 iken, 2015 Kasım ayında yüzde 61.5 artarak 483 olarak kayıtlara geçti.

Sadece Kasım ayı verileri incelendiğinde Yahudilere karşı yapılan saldırılar 2015 Kasım ayında yüzde 53 oranında düşüş gösterdi, 37 saldırı kayıtlara geçti. 2014 Kasım ayındaki saldırı sayısı 80 olarak belirlenmişti.

Saldırılar kayıt altına alınıyor

İngiltere Parlamentosu Muhafazakar Parti milletvekili ve aynı zamanda partilerüstü İslamofobi’yle Mücadele Parlamento Grubu bBaşkanı Stuart Andrew, Müslüman karşıtı saldırıların Paris saldırısı sonrasında artış gösterdiğinin tespit edildiğini belirtirken, yapılan saldırıların kesinlikle kabul edilemez olduğunu vurguladı. Andrew, yapılan saldırıların daha önceden genel olarak değerlendirildiğini, ancak polisin artık saldırıları daha ayrıntılı ve titiz çalışmalar sonucunda kayıt altına aldığını bildirdi.

Sosyal medya saldırıları arttırıyor

İngiltere İşçi Partisi milletvekili ve partilerüstü Yahudi Karşıtlığı Grubu Başkanı John Mann, saldırıların artmasından sosyal medyayı sorumlu tuttu. Mann, Twitter ve sosyal medyanın, nefret içerikli saldırıların artmasında büyük rol oynadığını söyleyerek internet şirketlerinin polisle daha etkili çalışmalar yürütmesi için çağrıda bulundu.

315 terör gözaltısı yapıldı

Geçen yıl İngiltere'de, sadece nefret içerikli suçlarda artış yaşanmadı. İngiltere, İskoçya ve Galler'de terörle bağlantılı suçlar yüzünden gözaltına alınanların sayısında da artış tespit edildi. İngiltere İçişleri Bakanlığı’nın 2014 Eylül ile 2015 Eylül ayları arasında açıkladığı verilere göre, Eylül 2014-Eylül 2015 döneminde terörle bağlantılı suçlardan gözaltına alınanların sayısı bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla üçte bir oranında artarak 315'e ulaştı. Gözaltına alınanların 50'si kadın, 15'i de 18 yaşın altındaki çocuklar.

İngiltere İçişleri Bakanlığı mevcut artışın, kadın ve çocuk şüphelilerin daha fazla gözaltına alınmasından kaynaklandığını bildirdi.

2001 yılından beri kayıt altına alınıyor

Suriye bağlantılı 200'den fazla kişinin terör şüphesiyle gözaltına alındığı İngiltere'de polis yetkililerine göre, Suriye'de iç savaşın başlamasından buyana 700'den fazla İngiliz vatandaşı bu ülkeye gitti. Ancak istihbarat birimleri, bu kişilerin yarısının İngiltere'ye geri döndüğünü tahmin ediyor.

İngiltere İçişleri Bakanlığı, terörle bağlantılı suçlardan dolayı gözaltına alınanların sayısını Eylül 2001'den bu yana kayıt altında tutuyor.

STÜDYO VOA

Köprü kazasının ardından milyarlarca dolarlık tazminat bekleniyor – 28 Mart
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG