Erişilebilirlik

Amerikalı Müslümanlar Ramazan'da Dostlarına İslam'ı Tanıtıyor


Amerikalı Müslümanlar Ramazan'da Dostlarına İslam'ı Tanıtıyor
Amerikalı Müslümanlar Ramazan'da Dostlarına İslam'ı Tanıtıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da Müslümanlar Ramazan ayı boyunca camilerde ve ibadet yerlerinde buluşup dua ediyor, toplu iftar yemeklerine katılıyor

Tüm dünyada olduğu gibi Amerika’da da Müslümanlar Ramazan ayı boyunca camilerde ve ibadet yerlerinde buluşup dua ediyor, toplu iftar yemeklerine katılıyor. Değişik ülkelerden gelen milyonlarca Müslüman için Ramazan ayı, aynı zamanda başka dinlerden gelen arkadaş ve komşularını İslam dini hakkında bilgilendirme zamanı.



Ramazan’ın gelmesiyle Amerika’da yaşayan Müslümanlar gündüzleri oruç tutmaya, geceleriyse cami ve ibadet yerlerinde toplanıp dua etmeye başladı. Washington’daki en eski İslam Merkezi’nin başkanı İmam Abdulla Khouj açıklıyor: "Burada insanların, herhangi bir Müslüman ülke ya da toplumda yaşıyormuş gibi hissetmelerini sağlamaya çalışıyoruz. İftar yemeği dağıtıyoruz. 500’den fazla kadın, erkek ve çocuk birlikte oruç açıyor ve dua ediyor."

Washington’a ziyaret amacıyla gelen San Diegolu imam Seyid Besim de şunları söylüyor: "Her gece Kuran okuyor, iftar yemeği vererek fakirleri doyuruyoruz. Biraraya gelerek, Kuran’ın indiği bu büyük ayı toplu halde kutluyoruz."

Müslüman Amerikalılar için Ramazan, nefis köreltme ve başkalarına yardım etme ayı. Çadlı bir diplomat olan Abbas Muhammed anlatıyor: "Bütün bir yılın en büyük ayı olan Ramazan, bağışlama, dua etme ve komşularla paylaşma ayıdır."

Ancak bazılarına göre Müslümanların çoğunlukta olmadığı bir ülkede Ramazan’ı yaşamak zor. Ferişha Muhammed şunları söylüyor: "Özellikle işte ve okullarda zor. Çünkü öğrencilerin çevresinde başka oruç tutan yok ve bunun ne anlama geldiğini bilmiyorlar."

Ancak Bilal Seyid gibi genç Müslümanlar bu tip zorlukların üstesinden gelmeyi başardıklarını söylüyor: "Birçok zorlukla karşılaşıyorum ancak Kuran’a odaklandığım için hergün oruç tutmak bana daha kolay geliyor."

İmam Khouj Amerikan başkanlarının Ramazan için yayınladıkları kutlama mesajlarının, bu ayı halka tanıtmak açısından önemli olduğunu düşünüyor: "Büyük bir ülkenin başkanı olarak, bu ülkede oruç tutan insanlar olduğunu vurgulaması ve onların duygularını paylaşması, Müslümanlara Amerika’da kabul gördükleri duygusu veriyor."

İmam Khouj ayrıca, Ramazan’da verilen iftarların diğer dinlerden gelen Amerikalıları İslam konusunda bilgilendirmek için de bir fırsat olduğunu söylüyor.

XS
SM
MD
LG