Erişilebilirlik

Müslümanlar ABD'de 'En Hor Görülen Dini Azınlık Grubu'


Son bir araştırmaya göre, ABD’de Müslüman karşıtı suçlar, 2001’deki 11 Eylül saldırılarından bu yana görülmemiş şekilde arttı. Müslümanlar, “en hor görülen” dini azınlık grubu olarak açıklandı.

California Üniversitesi’nde yapılan nefret ve şiddet araştırması, 20 eyalette Müslüman karşıtı 196 suç işlendiğini ortaya koydu. Bu rakam 2014’te 110’du. Bu yüzde 78 artış demek. Doğrudan Araplar’a yönelik suçlar da yüzde 219 artmış durumda.

ABD genelinde nefret suçları ise sadece yüzde 5 yükseldi. 2014’te 4 bin 139 suç işlenmişken, 2015’te varılan sayı 4 bin 347. Yahudi ve LGBT karşıtı suçların artışı ise daha sınırlı kalıyor.

Araştırmayı yürüten Nefret ve Şiddet Çalışmaları Merkezi Direktörü Brian Levin, Müslüman karşıtı suçlardaki artışın önyargı, terör ve siyasi öfkeden kaynaklandığını söyledi.

Başta Cumhuriyetçi aday Donald Trump olmak üzere bazı siyasetçilerin İslam karşıtı söylemlerine dikkat çeken Levin, “Müslüman karşıtı önyargı zaten arttı. Ama şimdi Müslümanlar ülkede en küçümsenen grup haline geldi ve bunu destekleyen ve büyüten bir sosyo-ekonomik hareketle karşı karşıyayız” dedi.

Müslümanlar’ın ABD nüfusuna oranı yüzde biri bile bulmuyor. Ülkede 3 milyon 300 bin Müslüman yaşıyor. 2015’e kadar nefret suçlarında bir azalma vardı ama o dönemde bile işlenen suçlarda Müslümanlar’a yönelik olanlar hep arttı.

Buzdağının görünen kısmı

Araştırmaya konu olan 20 eyalet arasında, geniş Müslüman topluluklarının yaşadığı yerlerde en çok artış yaşandı. New Jersey eyaletinde bu artış yüzde 250’yi buldu. Texas’ta yüzde 129, California’da yüzde 122, Tennessee’de de yüzde 67 arttı.

California’da 2015 sonunda iki Müslüman’ın San Bernardino’da düzenlediği saldırı, İslam karşıtı suçları artırdı. Tennessee’de de Müslüman bir Amerikalı’nın iki askeri merkeze saldırı düzenlemesi, Müslüman karşıtlığını körükledi.

Araştırmayı yapan ekip, son 15 yıldaki iki önemli siyasi açıklamayı da mercek altına aldı. 11 Eylül saldırılarından sonra dönemin başkanı George W. Bush’un yaptığı hoşgörü çağrısı ve Cumhuriyetçi aday Donald Trump’ın, Müslümanların ABD’ye girişini yasaklayacağını vadetmesi.

11 Eylül saldırılarından sonra Müslümanlar’a yönelik şiddet patlasa da, Bush’un Washington’da bir camide yaptığı “İslam barıştır” konuşması, hızlı bir sükunet sağladı. Buna karşılık Donald Trump’ın 7 Aralık 2015’teki Müslümanları yasaklama konuşması sonrası ise, Müslümanlara yönelik nefret suçları yüzde 87 artış gösterdi.

Federal Soruşturma Bürosu’nun (FBI) eski nefret suçu uzmanlarından Profesör James Nolan, “Bu buzdağının sadece görünen kısmı ama hala derinde neler olduğunu tahmin etmeyi sağlayabilir” diyor.

ABD Adalet Bakanlığı, Müslümanları ya da diğer azınlık grupları hedef alan nefret suçlarına karşı hızla yargı yoluna gittiklerini söylüyor ancak uzmanlar bu suçların sadece küçük bir kısmının nefret suçu olarak ele alındığını savunuyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG