Erişilebilirlik

'Müslüman Nüfusu Tüm Dünyada Artacak'


'Müslüman Nüfusu Tüm Dünyada Artacak'
'Müslüman Nüfusu Tüm Dünyada Artacak'

Yeni bir araştırma, Müslüman nüfusun önümüzdeki 20 yıl içinde tüm dünyada üçte bir oranında artacağını tahmin ediyor. Araştırmaya göre Amerika ve Avrupa’daki Müslümanlar’ın sayısında da önemli artış olacak.

Washington’daki Pew Din ve Toplumsal Yaşam Forumu tarafından hazırlanan ‘Küresel Müslüman Nüfusun Geleceği’ adlı araştırmada, nüfus sayımları, sağlık istatistikleri ve diğer çalışmaları kapsayan bin 500 kadar farklı kaynaktan yararlanıldı. Araştırma, Müslümanlar’ı dindar ya da laik diye ayırmak yerine, tek bir kimlik olarak tanımlıyor.

Pew Forumu yöneticilerinden Alan Cooperman, araştırma sonuçlarına göre Müslümanlar’ın diğer dünya nüfuslarına oranla iki kat daha hızlı artmasının beklendiğini söylüyor.

Alan Cooperman, “Eğer mevcut eğilim devam ederse, 2030 yılındaki tahmini 8 milyar 300 milyonluk dünya nüfusunun yüzde 26,4’ünü Müslümanlar oluşturacak,” diyor. Bu rakam dünya nüfusunun dörtte biri anlamına geliyor.

Müslüman nüfusun artmasındaki en büyük unsur, yüksek doğum oranı. Bir diğeriyse erişkinliğe geçen çocuk oranının fazlalığı. Ancak Cooperman, genelde nüfus artış oranının yavaşladığını belirtiyor.

Alan Cooperman, “Anne başına düşen çocuk sayısında azalma var,” diyor. Uzman, özellikle Endonezya ve Bangladeş gibi, orta öğrenim gören kadın sayısındaki artış, yaşam standartlarının yükselmesi ve kırsal alandan kentlere göç yüzünden doğum oranının azaldığını söylüyor.

Cooperman’a göre tüm dünyada önümüzdeki yirmi yılda nüfus artış oranı, bir önceki yirmi yıldan daha yavaş olacak.

Amerika’da 6 milyon Müslüman yaşıyor. Ama araştırmacılara göre önümüzdeki yirmi yılda bu rakam ikiye katlanacak. Bu durumda Amerika’daki Müslümanlar’ın sayısı, Yahudiler ve Episkopal kilisesi üyelerinin sayısını geçecek.

Pew araştırması, Müslüman nüfusun Avrupa’da da üç kat artacağına dikkati çekiyor. Önümüzdeki yirmi yılda Avrupa’daki Müslüman nüfusun 58 milyonu bulacağı tahmin ediliyor.Bununla birlikte araştırmalar, Müslümanlığın bu süre içinde, Avrupalı aşırı sağcıların iddia ettiği gibi ‘Avrabistan’ haline geleceğini, yani eski kıtada baskın bir kültür olacağını düşünmüyor.

Müslüman nüfusun en hızlı büyüdüğü ülkelerden biri İsrail. Araştırmacılar, 1990 yılından bu yana Müslüman nüfusun iki kat arttığını, İsrail’in toplam nüfusunun yüzde 18’ini oluşturan Müslümanların, 2030’a kadar nüfustaki oranının yüzde 23’e ulaşacağını tahmin ediyor.

XS
SM
MD
LG