Erişilebilirlik

Müslüman Kongre Üyesi Ellison'dan Arap Göstericilere Destek


U.S. Congressman Keith Ellison
U.S. Congressman Keith Ellison

Amerikan Kongresi’nin Müslüman üyesi Keith Ellison, Ortadoğu’daki protesto gösterilerini destekliyor ve Başkan Obama’nın olaylarla ilgili tutumunu yerinde buluyor. Ellison’a göre Amerika “tarihin doğru tarafında durmaya” devam etmeli.

Minnesotalı Demokrat Partili Kongre üyesi Keith Ellison’a göre Mısır’daki protesto gösterileri, kökten dinciliğe bir darbe vurdu ve el-Kaide’nin şiddetin siyasi hedeflere ulaşmak için tek yol olduğu tezini çürüttü: "El Kaide değişikliğin sadece şiddetle, terörizmle, adam öldürmekle sağlanacağını öne sürüyor. Bence Tahrir Meydanı’ndaki protestolara katılan göstericiler, azimli davranıp, inançlarınızı sonuna kadar savunmak için yılmadan çalışırsanız, kimseye zarar vermeden başarıya ulaşmanızın mümkün olduğunu kanıtladı."

Ellison, Mısır’da göstericilerin hükümet yanlısı grupların saldırılarına karşılık vermemesini de çok olumlu bir davranış olarak görüyor. Müslüman Kongre üyesi, protestoların Mübarek dönemini sona erdirmesinden memnun.

Keith Ellison göstericileri olduğu gibi, Başkan Obama’nın da 2009 yılında İslam dünyasına hitaben Kahire’de yaptığı konuşmada, evrensel ilkeleri vurgulamasını övüyor: "Başkan Obama, bu devrimden birkaç yıl önce Kahire’deki konuşmasında, bugünü gördü. Halkın kendi yönetimlerini seçmede söz sahibi olması, ifade ve inanç özgürlüğüne kavuşması ve hakkını araması gerektiğini söyledi."

Ancak bazı Cumhuriyetçi Kongre üyeleri, Obama yönetimini Mısır konusunda çelişkili politikalar izlemekle suçluyor. Temsilciler Meclisi Dışişleri Komisyonu Başkanı İleana Ros-Lehtinen de bunlardan biri: "Yönetim önce muhalefetle dialog, ardından düzenli bir geçiş çağrısı yaptı."

Keith Ellison, protestolara başlangıçta ihtiyatlı yaklaşıldığını, ardından Başkan Obama’nın, Washington’un tutumunu çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu söylüyor: "Bu nedenle umarım Amerika tarihe hakettiği şekilde geçecek. Bence Ortadoğu’daki önceliklerimizin yeniden belirlenmesi şart. İnsan hakları,kalkınma ve diplomasi temel hedeflerimiz olmalı; silahlar, bombalar ve savaşa en son çare olarak başvurulmalı."

Demokrat Kongre üyesi Ellison, protesto gösterileri İran dahil diğer Arap ülkelerine yayılırken, Washington’un hangi ülkenin ifade özgürlüğüne izin verdiğine bakılması gerektiğini vurguluyor.

STÜDYO VOA

Mehmet Şimşek’ten “harcamaları azaltma” mesajı - 18 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:59 0:00
XS
SM
MD
LG