Erişilebilirlik

Müslüman Kongre Üyesi 5. Kez Seçildi


Müslüman Kongre Üyesi 5. Kez Seçildi
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:02:03 0:00

Başkan Obama’nın Suriye ve Irak’ta IŞİD’e saldırma kararı alması ve bazı Amerikalı Müslümanlar’ın örgüte katılması, Demokrat adayları zor durumda bıraktı. Ancak Temsilciler Meclisi’nin ilk Müslüman milletvekili olan Keith Ellison, Minnesota’da beşinci dönem için seçimi kazandı

Seçimlerde sandık başına giden Amerikalılar en büyük kaygılarından birinin IŞİD olduğunu söyledi. Başkan Obama’nın Suriye ve Irak’ta IŞİD’e saldırma kararı alması ve bazı Amerikalı Müslümanlar’ın örgüte katılması Demokrat adayları zor durumda bıraktı. Buna rağmen Temsilciler Meclisi’ne seçilen ilk Müslüman milletvekili olan Keith Ellison, Minnesota’da beşinci dönem için seçimi kazandı. Amerika’nın Sesi muhabiri Siamak Dehghanpour, Minnesota’yı temsil eden ilk siyah milletvekili de olan Ellison’la konuştu.

Keith Ellison, 2006 yılında Kongre’ye seçildiğinde Irak savaşına karşı olan bir Demokrat’tı. Beşinci kez seçilen Ellison, Başkan Obama’nın IŞİD’e karşı mücadelesine destek veriyor: “Zor bir durum. IŞİD ciddi bir tehdit ancak IŞİD’le mücadelenin en önemli boyutunun askeri olmadığı görüşündeyim. Örgütün petrol satışları önlenmeli, gelir kaynakları kesilmeli. Türkiye ve diğer komşu ülkeler üzerinden örgüte katılımlar durdurulmalı. Irak hükümeti mezhep ayrılıklarına izin vermemeli. Bunların hepsi IŞİD tehdidini azaltacak, askeri olmayan çözümler.”

100 kadar Amerikalı IŞİD’e katıldı ve bunların en az 10’u Ellison’un temsil ettiği bölgeden.

Ellison, “Gençlere, eğer dinleri için yapıcı, yararlı birşey yapmak istiyorlarsa yoksullara yardım etmeleri gerektiğini anlatmalıyız. Onları toplumun aktif bir parçası yapmalıyız. Amerikan yasalarını oylarıyla eleştirebilirler ancak kendi ülkelerine karşı silahlanmaları kabul edilemez,” şeklinde konuşuyor.

Ellison’un Cumhuriyetçi rakibi Doug Dagget, bazı Somali kökenli Amerikalılar’ın IŞİD’e katılmasından Demokratlar’ın çıkardığı yasaları sorumlu tutarak kampanya yaptı: “Kaygı verici bir durum. Somalililer buraya daha iyi yaşam standartları için geldi. En büyük Somali toplumu burada, Minneapolis’te. Toplum liderleri buna işsizliğin, eğitimsizliğin ve ümitsizliğin neden olduğunu söylüyor. Kongre Temsilcisi Ellison’un bu konudaki çalışmalarının yetersiz olduğunu düşünüyorlar."

Ellison, göreve başlamadan önce yemin töreninde elini Kuran-ı Kerim üzerine koyan ilk Kongre üyesi. Peki, Müslüman olmak kendisine yarar mı yoksa zor zarar mı getirdi?

Keith Ellison, “Bana yardımcı oldu. Karşılaştığım zorluklar ne kadar büyük olursa olsun, dua ederek bu zorlukları aşabileceğimi düşünüyorum. Bu, benim için önemli bir yarar. Oruç tutmak, namaz kılmak beni mutlu ediyor. Bazen Müslümanlar’ın karıştığı olaylar nedeniyle İslam dini sorumlu tutuluyor. İslam karşıtı davranışlarla karşılaştığım oluyor ama bunlar beni rahatsız etmiyor,” diyor.

STÜDYO VOA

İran’ın İsrail’e saldırması ABD’de nasıl yankılandı? – 15 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:51 0:00
XS
SM
MD
LG