Erişilebilirlik

Müslüman Kardeşler Liderlerine Tutuklama Emri


Tahrir Meydanında ordu komutanı General el-Sisi'nin posteriyle askeri müdaheleyi destekleyen göstericiler
Tahrir Meydanında ordu komutanı General el-Sisi'nin posteriyle askeri müdaheleyi destekleyen göstericiler
Mısır’da geçici başbakan yeni hükümeti kurma çalışmalarını başlatırken başsavcı Müslüman Kardeşler örgütünün liderlerinin tutuklanmasını emretti.

Savcılıktan yapılan açıklamada Müslüman Kardeşler'in ruhani lideri Muhammed Bedii, bir yardımcısı ve diğer sekiz yönetici hakkında tutuklama emri çıkarıldığı belirtildi. Açıklamada sözkonusu kişilerin Cumhuriyet Muhafızları Karargahı önünde 51 kişinin ölümüyle sonuçlanan şiddet olaylarını kışkırtmakla suçlandıkları da vurgulandı.

Müslüman Kardeşler sözcülerinden Gehad El-Haddad tutuklama emrini ”eski polis devleti taktikleri” olarak tanımlarken kendisinin de benzer suçlamalarla karşı karşıya olduğunu bildirdi.

Mısır geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Salı günü ekonomist Hazım el-Biblavi’yi başbakanlığa atayarak yeni hükümeti kurmakla görevlendirdi.

Reformcu lider Muhammed Elbaradey ise cumhurbaşkanı yardımcılığına getirildi.
Aşırı muhafazakar Selefiler'in Nur Partisi el-Biblavi’nin başbakan olmasını desteklediğini, ElBaradey’in cumhurbaşkanı yardımcılığını ise inceleyeceğini bildirdi.

Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur, Mursi yanlısı 51 göstericinin askerlerin açtığı ateş sonucu ölmesinin ardından seçim takvimini hızlandıran bir kararname yayınladı.
Kararnamede beş ay içinde anayasa değişikliklerinin halk oyuna sunulacağı, ardından iki ay içinde yeni seçimlere gidileceği belirtildi. Kararnameye göre parlamento toplanır toplanmaz cumhurbaşkanlığı seçiminin tarihini belirleyecek.

Müslüman Kardeşler, Cumhurbaşkanı Mansur’un geçiş dönemi planını reddetti, seçilmiş bir lider olmadığı için plan sunma yetkisi olmadığını bildirdi. Geçici yönetim sırasında cumhurbaşkanı sembolik rol üstlenirken, başbakanın daha aktif bir rol oynaması bekleniyor.

Öteyandan Pazartesi günkü kanlı çatışmayla ilgili olarak iki taraf birbirlerini suçluyor. Müslüman Kardeşler, askerlerin sebepsiz yere göstericilerin üzerine ateş açtığını söylerken ordu silahlı teröristlerin Kahire’deki Cumhuriyet Muhafızları Karargahı'na saldırması üzerine askerlerin ateş açmak zorunda kaldıklarını öne sürüyor.

STÜDYO VOA

Uluslararası yatırımcılar Türk ekonomisinden güvence bekliyor – 17 Nisan
lütfen bekleyin

No media source currently available

0:00 0:29:50 0:00
XS
SM
MD
LG